Петя Хантова положи клетва като съдия в Районен съд-Петрич

Нов съдия положи клетва днес в Районен съд – Петрич. Петя Хантова има 25-годишен юридически стаж, като през това време е била в органите на адвокатурата. С нейното встъпване в длъжност съдиите в Районен съд – Петрич стават общо седем на брой, като това е пълният щат определен за институцията към момента. Така се решава дългогодишен кадрови проблем на институцията, каза за БТА съдия Атанас Кобуров председател на Районен съд – Петрич.
Петрич е община на две граници, едната външна за Европейски съюз, а контролно-пропускателеният пункт „Кулата“ е един от най-натоварените, което рефлектира върху работата на съда, отбеляза Кобуров.

Действителната натовареност на Районен съд – Петрич е по-голяма от средната за страната. Това е посочено в решения на Висш съдебен съвет от април 2022 и Върховен административен съд от 30 декември 2022 година, по искания за откомандироване на съдии в Районен съд – Петрич, каза съдия Кобуров.

В районен съд Петрич има обособени наказателни и граждански съдии. По закон за съдебната власт, общо събрание ще вземе решение в кое отделение ще правораздава съдия Хантова, в зависимост от постъплението на дела и тяхната сложност, каза още съдия Кобуров.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене