Общинският съвет в Благоевград прие ОФК Пирин да придобие собственост върху лизинговия автобус на клуба

След дебатиране Общинският съвет в Благоевград прие ОФК Пирин да придобие собственост върху лизинговия автобус на клуба. Предложението беше внесено като извънредна точка на днешното заседание и бе разгледана последна. За да отговори на общински съветници, днес в залата беше и управителят на Пирин Атанас Дафинов.

Причина за дебатите стана въпрос за отпуснати средства за честването на стогодишния юбилей на клуба, който бе отбелязан през 2022 г. Със свое решение и с цел подпомагане честването на клуба, общинските съветници бяха приели на своя заседание отпускане на целева помощ преди празненствата. Впоследствие тогавашният собственик на клуба Пол Белогур отказа участие в организацията на честванията, а отбелязването на годишнината поеха феновете на футболния отбор, каза пред общинските съветници Атанас Дафинов и поясни, че „затова парите приоритетно отидоха за заплати на персонала на ОФК Пирин.

Именно пренасочването на средствата предизвика реакция в част от общинските съветници, които искаха обяснение как целеви средства са разходвани за заплати. Друга част защитиха решението на Дафинов. В дебата се включи и председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, който поясни, че миналото решение на общинските съветници е било за увеличение на субсидията на клуба, без да са насочвани конкретно тези средства за честванията на 100-годишнината на Пирин.

Днешното предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов бе за решение от страна на общинските съветници, с което да дадат съгласието си ОФК Пирин да погаси предсрочно оставащо задължение по договор за финансов лизинг и да придобие собствеността върху автобуса на Пирин, с който клуба разполага от две години и половина. Стойността на погасяване на лизинга е 76 хиляди лева без ДДС, посочи Илко Стоянов и допълни, че стойността на автобуса е около 300 хиляди лева. За да не се загуби този актив и да остане автобусът на разположение на футболния клуб, както и предвид специфични изисквания на лизингодателя, решението беше прието с 22 гласа „за“, един глас „против“ и един „въздържал се“.

На днешната сесия бе положена и клетва от нов общински съветник. Милан Богдански от квотата на „БСП за България“ зае мястото на Бисер Стойчев, чийто правомощия като общински съветник бяха предсрочно прекратени от Общинската избирателна комисия в Благоевград в началото на юни. Причина за прекратяване на правомощията на Бисер Стойчев е получено писмо от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за установен конфликт на интереси.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене