Как да поддържаме добър метаболизъм след 40-годишна възраст

Спортувайте всеки ден

Всяка възраст има своите предизвикателства, но като общо правило, на един по-ранен етап от живота ни, тялото ни функционира с по-бързи темпове. Според мнозина специалисти, същинският процес на стареене започва след 40-годишна възраст. Именно в този период е много важно да обърнем внимание на хранителните си навици, на здравословния начин на живот, на движението и приема на подходящи витамини и минерали, за да подготвим организма си за това, което следва. В следващите редове ще ви споделим няколко трика чрез които можете да отложите забавянето на метаболизма след 40. Ето ги и тях:

Отслабвайте чрез… сън

Може би не сте се замисляли, но качественият сън е от съществено значение за вашата форма. За да може тялото ви да остане младо за по-дълго време, необходимо е да имате поне 7 до 8 часа сън всяка нощ. Сънят контролира апетита ви, така че липсата му може да доведе до проблеми с теглото.

С достигането на средата на живота, хормоните естроген и прогестерон започват да намаляват, а това може да е причина за повишаването на кортизола, инсулина и не на последно място, да доведе до проблеми при функционирането на щитовидната жлеза, както и на надбъбречните жлези.

Инсулинът е отговорен за съхраняването на мазнините в организма, ето защо, ако поддържате високи нивата му, вие ще наддавате тегло. Затова от съществена важност е доброто качество на съня. Опитвайте се да си създадете режим – да лягате около 22.00 часа, поддържайте спалнята си тъмна и удобна.

За да се борите с мазнините, използвайте фибри и пробиотици

Когато тялото абсорбира токсини, те най-често биват съхранявани в мазнини. Ето защо фибрите и пробиотиците могат да се окажат стратегически оръжия за отслабването и поддържането на бърз метаболизъм. Фибрите поддържат здравето на червата, намалявайки абсорбацията на токсини. Желателно е да приемате поне 35 г фибри на ден, комбинирайки консумацията им с оптимално количество вода. Можете да си ги набавите от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, както и бобови култури.

Пробиотиците пък помагат на храносмилането, като поддържат полезните бактерии в храносмилателния тракт. Добрите бактерии помагат на тялото ви да отблъсква токсините, да абсорбира хранителните вещества по-ефективно, да насърчават функцията на дебелото черво и да укрепват имунната система.

Детоксикирайте черния дроб

Ако с течение на времето сте покачили тегло, особено в областта на талията, това може да е знак, че черният ви дроб не функционира оптимално. Черният дроб е жизненоважен орган, особено когато говорим за детоксикация. Ето защо, ако той е претоварен с токсини, които идват от храната, напитките или лекарствата, които приемате, в тялото ви ще циркулират повече токсини, а те могат да увредят органите и жлезите ви. Можете да започнете процеса на детоксикация като намалите количествата захар, които приемате, изключвайки изкуствените подсладители, трансмазнините и ограничите консумацията на алкохол.

Михаела Лазарова

Az-jenata.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене