Лошото време се завръща: Гръмотевични бури и градушки до часове удрят…

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен и с него ще започне да прониква хладен въздух

В сряда преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд и през нощта срещу четвъртък, по преминаващ атмосферен фронт, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ Евгения Егова.

В Източна България и планините в Югозападна явленията ще са по-интензивни, ще продължат и през нощта срещу четвъртък.

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен и с него ще започне да прониква хладен въздух. Дневните температури, в повечето райони, ще останат все още високи и максималните ще са между 28° и 33°, в Северозападна България и високите западни полета – 25°-27°, в София – около 26°.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца, вечерта ще се повишава.

Времето за Гоце Делчев ще е предимно слънчево с максимална температура 30 градуса.

В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Условия за значителни количества валежи има в планините в Югозападна и Източна България.

Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра – около 14°.

По Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Вечерта и през нощта срещу четвъртък има условия и за по-интензивни явления.

Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, вечерта ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са 27°-31°. Температурата на морската вода е 22°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 21 ч. и 7 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 15 мин. Луната в София залязва в 2 ч. и 02 мин. и изгрява в 15 ч. и 48 мин. Фаза на луната: два дни след първа четвърт.

Жълт код за обилни валежи с гръмотевици на 28 юни, обяви НИМХ. Той е в сила в 10 области от Западна, Югозападна и Североизточна България.

Това са: София-област, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Добрич.

Рискът от градушки е повишен. Очакваните количества на валежите са предимно до 15-25 литра на квадратен метър. В изолирани райони са възможни и до 35-45 литра на квадратен метър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене