Проведоха мащабно учение за реакция в кризисни ситуации в Благоевград

Мащабно полево тактико-специално учение при възникване на пожар се проведе в Община Благоевград. В рамките мероприятието беше симулирана реална кризисна ситуация, като партерът на Община Благоевград бе умишлено задимен, всички изходи, включително аварийните бяха отворени, а асансьорите спрени, съгласно изискванията за сигурност. Системата за оповестяване при пожар също бе задействана. Служителите към общинска администрация и гражданите бяха евакуирани, беше оказана медицинска помощ на „пострадали“, районът беше обезопасен.

В учението участие взе и кметът на Благоевград Илко Стоянов. „Проведохме едно полезно учебно занятие, защото колкото и да не ни се иска да има подобни кризисни ситуации, ние трябва да бъдем готови да реагираме адекватно, ако възникнат. Благодаря на всички компетентни органи, които се включиха. Истината е, че в подобно реално положение, ние изцяло минаваме в техни ръце. Служителите в администрацията излизаха по сектори и вече имат представа как да действат при пожар. Знаят, например, че трябва да се преброят и да докладват в случай че техен колега липсва. Това спасява животи и спестява много ценно време“, коментира кметът Стоянов.

В учението, което беше ръководено от главен инспектор инж. Боян Кондуров, началник на РСПБЗН, се включиха съставните части на Единната спасителна система – Община Благоевград, ОД МВР, Център за спешна медицинска помощ, ДФ „Георги Измирлиев – Македончето“.
„Имаше пожар вследствие на взрив в котелното помещение поради авария. Бяха евакуирани всички служители и граждани от сградата на общинска администрация, но се установи, че липсват трима души. След издирване от екипите на пожарната те бяха открити, двама от тях бяха изведени в безсъзнание, третият се наложи да бъде евакуиран чрез механична стълба през третия етаж, тъй като стълбището беше компрометирано. Това беше фиктивният сценарий, по който се работеше“, каза главен инспектор инж. Боян Кондуров.

Целта на мероприятието бе да се усъвършенства организацията и управлението на съставните части на ЕСС при възникнал пожар, както и обучение на личния състав на правилно поведение и реакции при огнено бедствие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене