Младежи разкриха в Струмяни магията на карнавала в Струмица

Село Микрево в община Струмяни бе домакин на събитието „Младежи учат младежи“ по проект „Живото културно наследство на два народа на една сцена“, който се финансира по Interreg-ИПП програма за ТГС България-Северна Македония. Проявата представлява съвместна инициатива за повишаване на информираността и познаването на македонското културно наследство сред младежите от България и Северна Македония. Пет младежи и един професионален хореограф от Ансамбъл „Фолклорна низа“ – Струмица се срещнаха с младежи от България, които имаха възможността да се запознаят с едно от най-известните събития в Северна Македония – карнавалът в Струмица. Македонските младежи представиха историята на карнавала, обичаите и легендите и разказаха своя личен опит от участието си в културно събитие от подобен мащаб.

Карнавалът се счита за много дълга традиция. Споменава се от известния османски писател Евлия Челебия още през 1670 г. Той пише: „Стигнах до един град, разположен в подножието на висок хълм и видях как маскирани мъже тичаха от къща на къща през нощта, смеейки се и се чуваше пеене на песни…”. Смята се, че поклонникът описва карнавала в Струмица. Този карнавал има голям туристически потенциал и може да се превърне в световноизвестна туристическа атракция. Въпреки това, карнавалът не е достатъчно рекламиран и представянето му не успява да привлече желания брой посетители и туристи в гр. Струмица.

През първия ден от планираните срещи бяха представени история, традиция и легенди за карнавала в Струмица, както и история и обичаи на празника “Тримери”, който се провежда по време на карнавала и е в началото на големия великденски пост. Като три бисера на огърлица от години и векове в Струмица се нареждат тримерни дни. През втория ден младежи от България се запознаха със стъпките на традиционните народни танци, характерни за Югозападния регион. По време на двудневното събитие „Младежи учат млади” хореограф от Северна Македония, запознат с тънкостите и историята на обичаите и танците, успя да промотира тяхната сила и очарование на младежите треньори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене