Кметът Радослав Ревански: Община Белица ще довърши започнатите проекти

Как да оцелеят общините без държавен бюджет и ще има ли допълнително финансиране от държавата за довършване на започнатите вече проекти?

Това са част от актуалните въпроси, които вълнуват общинските кметове. Сред тях е и Радослав Ревански, кмет на Община Белица и член на Управителния съвет на Сдружението на югозападните общини, който участва в среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„Това бе един от поводите за тази среща. Припомняме, че октомври месец миналата година, 235 общини получихме по 50% от средствата по одобрените проекти и сами се сещате, че не можем да оставим наполовина тези проекти. Имам уверение от финансовия министър г-н Василев, преди това и от служебния министър г-жа Велкова, че парите ги има. Даже вече са заложени и в бюджета, който трябва да съгласуваме в Сдружението, но трябва да се разберем с господин Цеков за начина на разпределение на тези средства“, коментира за Радио Благоевград кметът на Община Белица Радослав Ревански.

Ако първите 50% от парите са вече по сметките на общините, то вторият транш ще бъде получен при изработени дейности. Очакваните средства са в размер на близо 407 милиона лева. Те ще бъдат изразходвани за проекти за подобряване на пътища, улици и ВиК инфраструктура.

„Друга актуална тема е енергийната ефективност на сградите. Трябва да се разпределят около 1 милиард – 1 милиард и 200 милиона лева, а по първоначални данни исканията трябваше да бъдат за около 3 милиарда лева. Трябва да знаем какво е разпределението на тези средства, за да обясним след това на хората, защо един блок получава, а друг не получава средства за енергийна ефективност“, допълни кметът на Белица.

Общината работи активно и по реализацията на проектите, които стартираха в така наречения „строителен сезон“. Вече са получени 50% от предвидените 5 милиона лева за ремонтиране на пътя Семково – Белица. Очаква се скоро да стане ясно как ще бъдат разпределени и останалите 5 милиона лева по този проект.

„Това е един от най-големите и важни за община Белица проекти. Миналата година завършихме 6,3 кимолетра от пътя до Семково, тази година са останали още 9,5 километра. Тогава бяха одобрени първите 5 милиона, сега очакваме и другите „висящи“ 5 милиона лева да бъдат одобрени, ако не до края на тази, то поне до началото на другата година. Надяваме се, дотогава пътят да бъде завършен изцяло и да бъде европейски“, уточни още градоначалникът.

Освен пътят до Семково, ще бъде подменен и водопроводът в курорта, който е дълъг около 2 километра, за да може да се развива и туризмът в района.

„Въпреки тежкия мадат, който имахме, ние бяхме основния стожер за запазване на държавността. Реагирахме адекватно при различни предизвикателства – и за COVID кризата, и за войната, и за бежанците. Когато има диалог между държавата и общините, нещата се получават. Затова, на нас трябва да се гледа като на партньор. Защото, онези правителства, които гледаха на нас като на врагове, паднаха още на следващия ден. Ние сме партньори на държавата, защото в крайна сметка, ние работим за хората“, коментира още кметът на Община Белица Радослав Ревански.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене