Бойка Асиова представя новата си книга „Благ мехлем“ в град Гоце Делчев

Популярната писателка и журналист Бойка Асиова ще представи новата си книга „Благ мехлем“ пред неврокопската публика. Според авторката, тази книга всеки ще дописва сам за себеси.

На  корицата на сборника от разкази Анжел Вагенщайн е написал за творбите на Асиова: „Обичам текстовете на Бойка Асиова, неният начин на осмисляне на видимото и невидимо битие человеческо, свежото словесно дихание на родния ѝ край. Обичам ги и ѝ завиждам – неведнъж съм ѝ го казвал – за онези нейни пърхащи сто врабчета на чистия и сладостен спомен за планински люде, естествени и първични, с естествените им и първични страсти, със странната им лексика, уж с груби помисли и действия, а дълбоко в душите си докоснати от ангелско крило. Завиждам ѝ, че знае онези забравени думи, които като полъх от Красивата котловина, полегнала в прегръдките на три планини, освежават застоялия въздух на нашето съвременно и стерилно словесно общуване“.

Бойка Асиова е автор на книги с проза, есеистика, публицистика. Между тях са сборниците с разкази „Мъжко можене“, „Лудовица“, „Рецепта за камбана“ (Годишна награда за есеистика на СБП), „Запеските. Дух и материя“. Романите „Яловата вдовица“ – номиниран за награда „Хеликон“, отличен с Национална награда за литература „Н. Хайтов“, преведен на немски и турски език; „Вълчицата излиза привечер“; „Роден н Великден“ (Национална награда за художествена литератра Х. Г. Данов“). Сценарист е на публицистично-документални филми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене