Губернаторът на Перник Ирена Соколова с награда „Наследници на фолклорния огън“

За приноса й за вписването на обичая Сурва в листата на ЮНЕСКО областният управител на Перник Ирена Соколова е избрана за един от тазгодишните лауреати на ежегодните национални награди на сдружение „Наследници на фолклорния огън“, съобщи фолклористът Димитър Тренчев.

Ирена Соколова е била предложена за фолклорната награда от Института по етнология и фолклористика към Българската академия на науките. Впоследствие номинацията на пернишкия областен управител е била утвърдена и с гласовете на журито. Негов председател е световноизвестната жива легенда на българската народна музика Калинка Сгурова, а останалите й колеги са доказани професионалисти на фолклорното поприще.

Настоящата награда за областния управител Ирена Соколова е трета за пернишката Сурва след егидата на ЮНЕСКО и националната награда „Град – пазител на традициите“ на Асоциацията за развитие на изкуството и занаятите. Тя ще получи тържествено наградата на 8 декември.
„Тазгодишната голяма награда пък е за незабравимия славей Надка Караджова. А и досега удостоените са все безсмъртни гласове на българската народна песен – Борис Машалов, Гюрга Пинджурова и беломорската чучулига Любка Рондова“, разкри Тренчев.
ИВАН ПЕТРОВ/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене