Илко Стоянов задвижи процедурата за бъдещия технологичен парк в Благоевград

Да бъде извършена оценка на въздействието върху околната среда за бъдещите строителни дейности в парк „Македония“ поиска от компетентните институции благоевградският кмет Илко Стоянов.

Инвестиционното намерение предвижда изграждането на изцяло нов многофункционален (технологичен) комплекс, който ще представлява комплекс от сгради (кампос), организиран около вътрешно парково пространство, предназначени за работа на високотехнологични компании, бизнес инкубатор, лаборатории и работилници, шоуруми, център за събития, обществено обслужване, общежитие, детска градина, парк с вътрешно пространство.

За целта съществуващите сгради ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъдат изградени нови 4 сгради и подземен паркинг, които ще е общ за целия комплекс.

В информацията, съдържаща се в Уведомлението не е представена информация относно начина на водоснабдяване и отвеждане на отпадъчните води от предвидения за изграждане многофункционален комплекс, посочват от Басейнова дирекция.

За имота, в който ще се реализира инвестиционното предложение, е проведена процедура за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка и БДЗБР е издала становище със заключение, че „Проект за изменение на Общ устройствен план на община Благоевград за поземлен имот с цел предвиждане на смесена многофункционална зона не противоречи на целите и мерките в ПУРБ и ПУРН на ЗБР (2016-2021 г.). Процедурата е завършила с Решение на директора на РИОСВ-Благоевград, с което е решено да не се извършва екологична оценка.

Съществуващите в момента в парк „Македония“ сгради, в които спортни клубове осъществяват своята тренировъчна дейност, както и мястото за провеждане на фестивали и концерти, ще бъдат запазени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене