Кръгла маса за борба срещу расизма и дискриминацията ще се проведе в Благоевград

Кръгла маса на тема: „Борба срещу расизма, дискриминацията и ксенофобията. Повишаване на осведомеността на обществото относно основните човешки права“ ще се проведе в Благоевград по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“.

Форумът е предвиден за 26 юни от 10.30 часа в зала №5, в сградата на общинска администрация.

Събитието ще бъде открито от Мария Петрова, заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти.

В рамките на инициативата ще бъдат презентирани правни аспекти на борбата с расизма, дискриминацията и ксенофобията, както и добри практики за превенция в образователните институции.

Предвидени са презентации под надслов „Заедно пеем, танцуваме и творим“, „Работа с мултикултурен клас“, и „Заедно в доброто“.

Събитието ще продължи с отворена дискусия по темата, а на финала на форума ще бъде открита изложба под мотото „Да открехнем вратата“.

В кръглата маса участие ще вземат Здравко Андонов, юрист, Христина Маркова, учител в ДГ 8 „Вечерница“, Мария Спасова – Лучкова, начален учител в III ОУ „Димитър Талев, Светла Борисова, учител по български език и литература, II ОУ „Димитър Благоев“.

 

В периода от 27 до 30 юни ще се проведат и информационни кампании за повишаване на осведомеността по проекта. За целта на 27 и 28 юни пред магазин „Билла“ и на 29 и 30 юни на ул. „Балкан“ №6 ще бъде разположена шатра с материали. Всеки желаещ ще може да получи информация за целите на проекта, дейностите, които се изпълняват към настоящия момент и предстоящите такива, функциите на екипа за изпълнение на проекта и др.

От една страна, целта е да се популяризира проекта а от друга – да се спомогне за промяна в нагласите спрямо ромското население и приемането му от мнозинството.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене