Еньовден: Традиции, поверия и билките, които трябва да наберете

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

Съществуват много поверия, традиции и обичаи, свързани с празника Еньовден. Ще споделим за една малка част от тях, които да знаете и да предавате от поколение на поколение.

Какви са традициите, свързани с празника?

На Еньовден е прието човек да стане рано сутрин, за да може да види „трептенето“ на слънцето. Това значи, че през цялата година ще е здрав и ще има късмет. При изгрев трябва да застанем с лице към слънцето и през рамо да погледнем сянката си. Ако тя е цяла, ще сме здрави през годината. Ако не е цяла – ще бъдем настигнати от болести.

Рано сутрин на празника трябва да измием лицата си под течаща вода, за да можем да се възползваме от лечебните свойства на водата.

Какви са старите поверия на Еньовден?

За Еньовден е характерно „грабенето“ (краденето) и „маменето“ на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден. Казват, че жени (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива, събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един стрък и това е царят на нивата. Тогава магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на нивата на този, който е поръчал „краденето“. Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата.

Кои са билките, които задължително се берат?

Един от обичаите, свързани с празника, е събирането на свежи билки от полето. На Еньовден всички жени напускат селото и се отправят към най-големите поляни, отрупани с ароматни билки.

1. Жълт кантарион

Тази билка заема много важно място във венеца, който се плете на самия празник. За предпочитане е да се берат възможно най-младите растения, за да може да имат повече лечебни свойства.

2. Лайка

Билката също има терапевтични свойства. Лайката помага в борбата срещу подутия корем и намалява възпалението в стомашно – чревния тракт. Чаят се препоръчва за детоксикация.

Вижте още: 5 билки, които всяка жена трябва да има у дома

3. Бял равнец

Това растение е наричано бяло еньовче и притежава лечебна сила. Запарка, приготвена от него, действа успокояващо при гастрит, язва и други неразположения.

4. Мащерка

Мащерката е поредното ароматно растение, от което може да се приготви чай или отвара. Съдържащите се флавоноиди в мащерката предпазват от инфекции и възпаления в тялото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене