Международният олимписки ден отбелязваха днес в парк Бачиново

Международният олимпийски ден се отбеляза с факелно бягане около езерото в парк „Бачиново“ в Благоевград. В бягането се включиха над 100 участници – студенти от Югозападен университет ,,Неофит Рилски”, спортисти от спортните клубове, възпитаници на различни школи и ученици от основните и средни училища в областния център. Преди старта на факелното бягане кметът Илко Стоянов и единственият българин, взел участие в шест олимпиади по време на спортната си кариера Йордан Йовчев, запалиха символично олимпийския огън. Проявата се организира от Олимпийски клуб Благоевград, Община Благоевград, преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието на Български олимпийски комитет.

„Благодаря на олимпийския клуб, че ни събра и се радвам, че Община Благоевград продължава тази традиция, която трябва да пребъде във времето. Щастлив съм, че сред нас има млади хора, съм сигурен, че след време те пак ще са тук и ще предадат олимпийския огън на следващото поколение. Честит празник, бъдете здрави и успех“, каза кметът Илко Стоянов и даде думата на четирикратния олимпийски шампион Йордан Йовчев.

„Честваме един голям юбилей – 100 години Български олимпийски комитет. Нека с личния пример да предадем знания, мотивация и да имаме все повече поводи за гордост в предстоящите квалификации за Олимпийски игри“, каза гимнастикът.

Празникът бе открит от проф. Атанас Георгиев, който приветства участниците от името на доц. д-р Даниела Томова, заместник-декан на Факултета по педагогика и член на Комисията „Национална олимпийска академия“ към Българския олимпийски комитет.

Сред присъстващите на събитието бяха проф. Йордан Гошев, зам.-ректор в ЮЗУ „Н. Рилски“ и спортист №1 на Благоевград за 2021 и 2022 година Кирил Илиев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене