Допълнително обезопасяване на жп-прелези в Кюстендил

Допълнително обезопасяване е направено на един от железопътните прелези край Кюстендил. Това съобщиха след запитване от „Фокус“ от пресцентъра на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“. На железопътния прелез, разположен на републикански път III-6005, в близост до Овощарски институт – село Ябълково, Община Кюстендил , жп километраж 50+012 в междугарието РП Копиловци – Кюстендил се извършват експериментални изпитания в реални експлоатационни условия на нов тип прелезна апаратура.

Става въпрос за автоматично прелезно устройство –светлинна и звукова сигнализация и бариери. Преди това прелезът е бил обозначен само с пътни знаци. Изпитанията ще се извършат за минимален период от шест месеца.

Общо на територията на община Кюстендил има 19 прелеза. 4 от тях са с електрически бариери; 2 прелеза са съоръжени с автоматична прелезна сигнализация; 13 прелеза са несъоръжени с технически средства, сигнализиращи за предстоящо преминаване на влак. Те са сигнализирани с пътни знаци.

Прелезите в България са категоризирани в 4 категории според натоварването. То се определя според сложността на пресичането, според броя преминали пътни превозни средства от всички съществуващи видове и според обзора между железния и автомобилния път. Според категорията се определя тяхната съоръженост. Не съществуват неохраняеми прелези.

Всяка година, според задълженията в наредбата, която регламентира прелезите, се организират преброявания на преминаващите влакове и шосейни превозни средства на всички прелези по окомерен метод, за 2 последователни работни дни през летния сезон, с цел осъвременяване на данните за натоварването им и ако се налага, тяхното пресъоръжаване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене