Без категория

Митрополит Серафим уважи 170-годишнината на храм „Въведение Богородично” в Благоевград

106883-Hrama-170-11Градоначалникът Камбитов обеща догодина да се започне градежът на нов храм в областния център на Пиринско

С редица инициативи храмът „Въведение Богородично” в Благоевград отбеляза своята 170-годишнина. Честванията започнаха в църковния храм, където бе отслужено вечерно богослужение, на което присъстваха градоначалникът Атанас Камбитов, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков и заместник-министърът на спорта Калин Каменов.

Честването на годишнината на най-стария православен храм в Благоевград продължи в Регионален исторически музей- Благоевград с архиерейско благословение от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

„Днес сме се събрали, за да отбележим една голяма годишнина – 170 години от освещаването на храма „Въведение Богородично” в Благоевград, който през всичките тези години е духовното сърце на Горна Джумая и по-късно и на Благоевград”, каза Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
Обещание за първа копка през 2015 година на нов голям православен храм в Благоевград даде градоначалникът Атанас Камбитов.

„Храмът е мястото, където човек търси и размисъл, и помощ. Храмът е и единност, пример за това е начинът, по който е изградена тази черква. За съжаление в днешни дни, това което ни липсва е обединението. Ние ще се стараем и ще продължим да строим нови храмове- изградихме Кръста, параклиса на „Свети Дух”, дай Боже догодина през септември да имаме възможност да направим първа копка и на втори голям православен храм, защото такъв е нужен на града, а и го дължим на тези след нас”, каза кметът Атанас Камбитов:.

Научен доклад на тема „Ролята на църквата „Въведение Богородично” за развитието на просветата в град Джумая през Възраждането” бе представен пред гостите от уредника в регионален исторически музей Елена Александрова.

„Църквата е играла винаги ролята на консолидиращ фактор за българската нация, особено в годините, когато е отсъствала българската държава, когато българският народ е бил под османско господство, именно църквата е институцията и църковните дейци са хората, които са отстоявали българщината, националното съзнание, повдигали са националния дух, грижили са се за културата и образованието, че дори и за политическия живот на българската общност”, заяви Елена Александрова.

Строежът на днешния храм „Въведение Богородично” започнал през 1840 г. Жителите на квартал „Вароша”, които тогава наброявали около 150, построяват сами със свои собствени средства и труд църквата. Строежът продължил четири години.

„Черквата е трикорабна псевдобазилика, каквито са били черквите характерни за Възраждането. В периода на робството, строителството на черкви е било ограничено, както във височина така и в широчина. Все пак тогава с голям ентусиазъм младо и старо кой с каквото може помага”, заяви архитект Костадин Сандев.

Честванията по повод 170 години от освещаването на храм „Въведение Богородично” ще продължат и на един от най-светлите празници- 21 ноември- Ден на християнското семейство. Празничният ден на семейството, вярата и доброто ще започне  с утринно богослужение и Божествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим
Гости на днешното събитието бяха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, областният управител Димитър Димитров, общественици, политици, ученици и десетки вярващи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене