След направена проверка от експерти на РИОСВ – Смолян site.btaПоземленият имот, където се строи 111-метровият Пилон „Рожен“, не попада в границите на защитени територии

Поземленият имот, където се строи 111-метровият Пилон „Рожен“ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на сайта си, след направена проверка от експерти на РИОСВ – Смолян по сигнал, постъпил от „Сдружение за дива природа Балкани“.

При проверката на място е констатирано, че в обхвата на поземлен имот, намиращ се в землището на село Соколовци, местност „Рожен“, община Смолян, се извършват строително-монтажни работи по реализация на инвестиционно предложение: „Изграждане на внушителен пилон с височина 111 метра“ с възложител Фондация „Наследство в бъдещето“, Смолян.

РИОСВ – Смолян се е произнесъл за реализацията на инвестиционното предложение по реда на Наредбата за оценка за съвместимост. Със становище компетентният орган по околна среда е направил преценка, че така представено инвестиционното предложение не подлежи на процедура по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) за извършване на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Защитена местност „Рожен“ отстои на около 0,9 км по права линия на изток от обекта, както и не попада в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близко разположената защитена зона BG0001030 „Родопи Западни”, отстои на около 4,58 километра.

Първата копка за изграждане на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите вече е направена. Проектът се реализира чрез националната дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента Румен Радев.

На Пилон „Рожен“ ще се развее националното знаме на България на надморска височина от 1430 метра. В основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни ще бъдат гравирани послания от 28-те области на България. Пилонът ще е с тегло 110 тона. Знамето на върха му ще бъде 1110 кв. метра. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км, както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите.

Откриването на Пилон „Рожен“, което ще се състои на 13 юли, ще е придружено от спектакъл с исторически картини на живо, шоу-заря и концерт на Лили Иванова. От 14 до 16 юли ще се състои и традиционният събор на Рожен, който тази година навършва 125 години.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене