Все повече хора се отказват от кратки почивки в Гърция заради опашките на Кулата

Отново километрични опашки на ГКПП „Кулата“. И този уикенд желаещите да почиват на гръцкото море трябваше да чакат с часове, за да преминат границата. Именно това отказва много български и чуждестранни туристи от кратки почивки в Гърция. Клаудио Габър пътува от Румъния със семейството си на море в южната ни съседка. Разказа, че ако е знаел колко време ще чака на границата, би се отказал да почива в Гърция.

„Обсъдихме го и по пътя и не бихме дошли отново, защото сме семейство с деца сме и изобщо не ни е приятно да губим по 4-5 часа на границата, за нищо, без причина“, каза той. Туроператорите у нас отчитат, че все по-дългото чакане на границата води до отлив на клиенти, най вече за еднодневните екскурзии до гръцкото море. При липса на опашки, туристите тръгват от Благоевград в 6 часа сутринта, а в 9 вече могат да се къпят на плажа.

„При последното преминаване бяха стигнали в 12 часа. Това стоене на границата първо изнервя туристите, второ пристигаме много късно на плажа и съвсем нормално е, да не се изпълни програмата, по която са тръгнали тези хора и най-неприятното в цялата тази ситуация че от това губят и нашите домакини – гърците в случая и ние като туроператори и превозвачи“. В Гърция собственици на туристически автобуси отчитат спад с 30 процента при пътуванията извън страната, заради нежеланието на туристите да прекарват единия от почивните си дни в чакане на границата. Затова туроператорите призовават за спешни мерки, които да облекчат преминаването.

Източник: БНТ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене