Красив и горещ: Това е най-топлият град в България СНИМКИ

Средната годишна температура на града е почти 14 градуса, което го прави идеален за посещение дори и при най-студената зима

Днес ще разгледаме кой е най-топлият град на България. Това е  местенце с много богата история и един от най-известните ни курортни градове.

Ще ви представим неговата история и защо той се смята за най-топлият град в България.

Къде е най-горещо в България

Отговорът на този въпрос е град Сандански. Средната годишна температура на града е почти 14 градуса, което го прави идеален за посещение дори и при най-студената зима. Много рядко в района вали сняг, но дори и когато това се случи, снежната покривка не се задържа за повече от няколко дни. Температурните амплитуди са много малки, като може най-много да ви изненадат с някой силен дъжд.

Освен че се смята за най-топлият , Сандански е и градът в България с най-ниска влажност на въздуха. Това го прави идеално място за лечение на асматични и алергични заболявания. Това го прави курортно място познато от хилядолетия – дори го свързват с митичния герой Спартак.

Важно: Трябва да знаете тези неща, ако ще ходите на плаж в Италия!

Каква е връзката между град Сандански и Спартак

Смята се , че легендарният герой Спартак е родом от района на Сандански. Още от 5 век преди Христа са първите данни за население около минералните извори на града.Пред следващите векове, в района на Сандански се установяват тракийското племе меди. Когато то бива присъединено към Римската империя, измежду тракийците от това племе се появява и легендарния Спартак.

Той остава в историята с въстанието на робите в Рим, което подронва основите на самата Римска империя. Така че санданчани могат да се гордеят, че са наследници на подобен герой.

Свети Врач – старото име на град Сандански

Това е старото име на град Сандански. Свети Врач е името на Светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян са били братя християни лечители, които са известни с това, че са лекували навсякъде в рамките на империята точно по време на най-големите гонения срещу християните.

Въпреки това те обикалят из цялата територия на Римската империя, като едновременно лекуват и разпространяват християнството межзу поданиците на империята. За съжаление градът бива разрушен през 6 век след Христа. Носи това си име чак до 1949 година, когато бива прекръстен по името на големия революционер Яне Сандански.

Какво е соло пътешествие – пътешественичка разказва за бъдещето на туризма!

Най-известните туристически обекти на Сандански

Ако имате възможност да посетите град Сандански и неговата околност, ще ви представим някои от най-забележителните места, които задължително трябва да посетите.

  1. Ако се интересувате от история – за Вас имаме Раннохристиянската базилика. Тя е построена още в периода 4-6 след Христа и има грандиозна архитектура и си заслужава да се види. В близост също се намира и един от най-големите манастира в България – Роженския.
  2. Ако обичате природата – за Вас наблизо се намира природния парк Пирин, който може да удовлетвори всеки вкус за една прекрасна разходка сред природата.
  3. Ако обичате виното – най-малкият град в България Мелник се намира в близост до Сандански, където може да опитате от прочутото мелнишко вино.
  4. Ако обичате мистиката – уникално красивият и духовен район на Рупите се намира в непосредствена близост. Ако искате да видите къде е живяла Ванга и да усетите от енергията на това място, задължително трябва да го посетите.

pochivka.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене