Баница със сушен киселец можете да опитате само в Ново Ляски!

Ново Лески е село в Югозападна България. То се намира в община Хаджидимово, област Благоевград. Също така се намира между селата Мосомище и Копривлен, и градовете Гоце Делчев и Хаджидимово. Население 330 души,Надм. Височина 850 м. Селото е заобиколено от красива природа, има и борова гора и чешма с минерална вода. Старото село е било разположено в гънките на Пирин, но в търсене на по плодородна земя селището се измества 2 километра на изток, в началото на Неврокопското поле. Старото село е разположено на старинно място в един дол. Близо до селото има гора дъбова. Селото има 186 български къщи. Населението се занимава със земеделие и скотовъдство. Земеделците работят почти цяло лято на полето. Нивите са повече турски. Някои от селяните се занимават с кираджилък до Сяр, Кавала, Драма. Около 20 души всяка година отиват в България работници дюлгери. Хората са бедни, но трудолюбиви и способни. При избухването на Балканската война в 1912 година тринадесет души от Ляски са доброволци в Македоно – одринското опълчение.

Всяка година в деня на свети Христофор ( 22 май по стар стил ) се покорява Лясковския връх (Свети Дух), прави се водосвет и курбан за здраве. Отслужва се и молебен за дъжд.

На 6 май (Гергьовден) и на 15 август (Голяма Богородица ) се посещава църквата „ Св. Георги” която е изградена през 1844 г. на същото място до църквата е и училището.  И на двата празника се отслужва литургия и се прави водосвет и курбан за здраве.

Има поверие, че човек, който с вяра пренощува в манастира на 14 срещу 15 август, се оправя от доста болежки.

На 20 юли ( Илинден) се посещава параклисът над селото, където се прави водосвет и курбан за здраве.

На 26 октомври (Димитровден) е празникът на селото и новия му храм „Свети Димитър”. Църквата е построена в новото село през 1994 г.

Запазени са обичаите и коледуване, лазаруване, и кукери. Селото има ансамбъл за народни песни и танци, който е известен с Лясковското хоро.

Останали са няколко къщи и техните достолепни собственици, поддържащи изрядни зеленчуковите си градини и очакващи деца и внуци да ги посетят по празниците.

Селото обаче крие особен магнетизъм с прекрасната си стара църква „Св. Георги”, с фолклорния си ансамбъл, чешмата с минерална вода, баницата със сушен киселец и лясковското хоро.

Едно е сигурно, ако минавате наблизо – отбийте се през село Ляски. Тук ще ви посрещнат с отворени обятия хората, които са жадни да поговорят с някой новодошъл и да споделят мъките и радостите си.

Ще ви нагостят с баницата със сушен киселец или чомлек и ще тропнете едно хоро.

Може да видите истински традиционни кукери, лазарки или коледари – зависи по кое време на годината отидете.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене