Тече подписка за крепостта „Момина кула“ при с. Делчево

Инициативни граждани събират подписка сред обществеността за провокиране на местната власт и държавата да инвестира в археологически разкопки в местността Момина кула при с. Делчево, община Гоце Делчев.

Подкрепа за идеята са изразили и част от местните политици и общински съветници. Крайната цел е тази крепост да бъде защитена от набезите на иманярите и да бъде обособена като туристическа атракция. Стъпките в тази посока са много, на първо място, ако е възможно, обектът да бъде предоставен от държавата на община Гоце Делчев за стопанисване. Ставайки собственик на обекта от местната власт се очаква да предприеме действия по разработване и реализиране на серия от проекти. Има данни, че мястото е обитавано още от времето на траките, но за да бъдат доказани всички исторически пластове е необходимо да се извършат археологически проучкавния, разкопки с последваща реставрация на крепостта „Момина кула“, в това число и изграждане на система за звук и светлина.

Инициаторите на подписката смятат, че трябва да се обединят и популяризират и природните дадености на околността, и по-конкретно -да се оформят туристически пътеки с места за отдих по течението на Делчовска река и водопадите по нея.

И не на последно място, подписката цели да се обърне внимание на това, че е необходимо асфалтиране на пътя от Гранично поделение в Гоце Делчев до крепостта „Момина кула“.

Според инициаторите на подписката обособяване на туристическа атракция -Гоце Делчев-Момина кула-водопадите на Делчовска река-с. Делчево ще бъде постижимо, ако съответните дейности бъдат включени в Плана за развитие на гр. Гоце Делчев.

Предстои темата да бъде внесена за разглеждане на сесия на Общински съвет-Гоце Делчев, чиято подкрепа е необходима, за да улесни кметът Владимир Москов и неговия екип да работят в посока реализация на серията от проекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене