Какво се случва с пропаднала улица в Благоевград?

Преди месеци граждани подали сигнал за опасна строителна площадка в Благоевград. Половин година по-късно положението е още по-зле – голяма част от улицата е пропаднала заради огромния изкоп на метри от друга жилищна сграда, предаде БНТ.

В началото на годината при започване на строителните дейности, колекторът захранващ сградите с електричество пропада и пада в изкопа. С него заедно пропада и улицата. Още тогава хората разказват, че се случва да остават без ток и вода в продължение на дни. Заради обилните валежи напоследък улицата продължава да пропада и става все по-опасна за живеещите в района.

В момента на място са поставени чували с пясък, с цел да се спре водата, за да не стига до изкопа.

„В случая са пропуснати и неглижирани всички възможни укрепителни мероприятия, които строителната наука познава в съвремието, тоест абсолютно подценяване на ситуацията от строителя“, коментира инж. Любомир Треновски, директор на Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ към община Благоевград.

Треновски добави, че са били получени множество сигнали, както от граждани, така и от електроразпределителното дружество, към което е било изпратено писмо с молба да се осъществят укрепителни мероприятия, за да фиксират кабелния колектор.

„Те се отзоваха и до дни ще извършат изместване на кабелите, за да се предотврати бъдеща авария на електрозахранването“, увери Треновски. Кабелите, които минават през този обект, са електрическите кабели, които захранват сградите в района. Заради това се стопират строителните дейности. Фирмата изпълнител съобщи, че са с вързани ръце в момента.

„Трябва да отбележа, че контролните органи от отдела, който се занимава с контрол по строителството към община Благоевград, са си свършили работата. Издали са протокол предписание с необходимите действия, които трябва да предприеме строителя по укрепване на изкопа, съответно по укрепване на кабелното трасе, което ще се изпълни от електроразпределителното дружество“, добави Треновски.

Става ясно, че е издадена заповед от кмета на общината за забрана и временно спиране на строително-монтажни работи. ДНСК Благоевград също е издала заповед за временно спиране на строителството в рамките на обекта.

„Административните действия са предприети, предписанията са дадени, очакваме те да бъдат изпълнени, и съвсем скоро проблемът ще бъде отстранен“, отбеляза инж. Треновски.

От фирмата строител твърдят, че са чакали от началото на годината разпределителното дружество да им разреши да преместят кабелите. От там обаче отрекоха да има такова нещо. Твърдят, че не са били стопирали процеса, а преместването на кабелите трябва да бъде за сметка на изпълнителя.

Половин година след първия сигнал, казусът вече има решение. Налице са подадена молба от изпълнителя и одобрение от електроразпределителното дружество, а преместването на кабелите е насрочено за този четвъртък.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене