Проведе се първият модул от обучителната програма за млади предприемачи

Сдружение на предприемачите регион Гоце Делчев изпълнява проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничните фирми чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, акроним INNOBUS с реф. № 6269, ДФП B6.3a.14/13.04.2021, който е финансиран по Инвестиционен приоритет 1-A “Конкурентоспособна и иновативна трансгранична зона”, по 6-та покана на Програма за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020, финансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и съфинансиран от бюджета на Република България.

В изпълнение на проекта Сдружението провежда иновативна обучителна програма за бъдещи предприемачи, която включва 3 модула:

Модул I – Иновативно модулно обучение за бъдещи предприемачи;

Модул II – Менторство – подкрепа за използване на съвременни и иновативни бизнес решения, където участниците в рамките на 1 месец ще получат до 20 часа безплатни бизнес консултации, които ще насочват към структурирането на идеи, насърчаване използването на съвременни и иновативни бизнес решения, подпомагане при разработване на бизнес планове и търсене на финансиране за осъществяване на предприемаческите им идеи.

Модул III – Организиране на 3 срещи между успешни предприемачи от регион Гоце Делчев и целевите групи по интереси и сфери на дейности, на които да бъдат представени добри практики и бъдещо сътрудничество през месец юни 2023 г.

В първия модул, който се състоя в периода 3 – 11 май 2023, се включиха 14 младежи на възраст от 18 до 29 години, които преминаха обучителна програма, съобразена с нуждите, потребностите и нивото на образование и опит на участниците. Програмата включваше следните теми: Генериране и оценка на идеи; Предприемачески умения; Маркетинг, Продажби и Финансиране; Устойчив бизнес; Презентационни умения – представяне на собствената бизнес идея.

Чрез участието си в тази програма младежите ще придобият нови предприемачески знания, умения и нагласи чрез „учене чрез правене“ и „учене чрез преживяване“, дизайн мислене, решаване на практически казуси, работа в екипи, сериозни игри, дискусии, презентации на резултатите, изработване на кратки клипчета, обратна връзка и надграждане. По време на обучението експерти от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев създаваха предпоставки за развитие на иновативно отношение и поведение при решаването на казуси от бизнеса и предизвикване на критично мислене.

Целта на иновативната обучителна програма за бъдещи предприемачи e стимулиране на младите хора за иновативно мислене и действие и придобиване на бизнес умения чрез разработване на иновативни идеи.

Обучителната програма продължава с останалите два модула през май и юни 2023 г.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция-България 2014-2020”.

Тази публикация е създадена с финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието й е пълна отговорност на Сдружение на предприемачите регион Гоце Делчев и по никакъв начин не може да се приеме, че отразява възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган и Съвместния секретариат.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене