ВИДЕО: Въпреки студа 20-тина майки с малки деца излязоха на протест в Благоевград

Двайсетина майки и бащи от Благоевград се включиха в националния протест на родителите с основно искане: Увеличаване на майчинството и детските надбавки. Въпреки студеното време повечето родители доведоха с тях и малките си деца.

Майките поискаха обвързване на майчинството през втората година с минималната работна заплата в страната и увеличение на детските надбавки.

 „Поне 50-100 лв. трябва да са детските надбавки, отпускани от държавата за отглеждане на дете всеки месец.Трудно се живее със сегашните пари, но хубаво, че мъжът ми взима повече та се оправяме“. Това заяви една от майките, дошли днес на протеста в Благоевград.

 

„Искаме малко повече внимание за нашите деца и малко повече подкрепа от държавата. Много малко са 37 лв., аз лично искам да са поне 40 или 50 лв., някаква кръгла сума, която поне да можем да теглим наведнъж от банкоматите“, сподели Спаска, която днес бе дошла на протеста с малкото си детенце.

 

Майките, които днес излязоха на протест в Благоевград коментираха и това, че са малко като бройка.

„Хората може би са се обезверили и мислят, че няма да се получи нищо. Не веднъж хората излизаха на улицата протестирайки срещу поскъпването на тока, винетките, но въпреки това гласът им не беше чут“, сподели Маргарита. Тя изрази очакванията си с времето да се организират по-чести протести и нещо да се промени.

„Очаквам повече хора да подкрепят протестите, да бъдем по-постоянни, по-единни и да се събираме на такива места, а не всеки да недоволства в къщи и да чака друг да извоюва исканията му“.

 

Маргарита, която е майка на две деца, коментира и трудно ли е отглеждането им.

„Трудно се отглеждат две деца в днешно време. Едното ми дете е в първи клас, а другото е на 8 месец. Общо взето лишаваме се от почивки през годината, които си позволявахме докато имахме едно дете, за да можем сега да подсигурим най-доброто за двете ни деца. Не може обаче да се разчита само на надбавки и помощи. Работа има, не може да си перманентно безработен и да разчиташ само на помощи от държавата“, сподели Маргарита.      

 

Децата на България заслужават по-добро отношение от страна на държавата, погрижете се за бъдещето на страната ни, категорични бяха майките включили се днешния национален протест, който освен в Благоевград се проведе в още в 23 града на страната.

„За пореден път оставиха децата ни близо до прага на бедността в България. Знаете, че майчинството е замразено на 340 лв. през втората година, което е подигравка с децата на България. Нашите предложения са внесени още миналата седмица в МС. Те са оформени в 10 точки, сред които сме засегнали и проблема с майките, които имат дечица в неравностойно положение“, коментира Люси Манова, един от организаторите на протеста в Благоевград.

E 79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене