Пейте любими песни и сложете звънче на раницата, за да не ви срещне мечка в Пирин

Важни съвети за безопасна горска разходка дава ръководството на Национален парк „Пирин” за всички туристи, които предприемат преходи в Пирин планина. Целта е да се предпазят любителите на красивата природа от неочаквана и нежелана среща с мечка в гората.

За да не се случи това, се препоръчва да се говори високо, не е лошо туристите да пеят любимите си песни, докато са високо в планината. Дори поставянето на звънче на раницата или багажа върши работа. Защото мечката се страхува от човека, а шумът я ориентира къде има хора. По този начин тя избягва тези срещи, много малко вероятно е да се насачи към място, където се говори високо, пее се или се вдига какъвто и да е шум.

Много важно е туристите да не изхвърлят хранителни отпадъци в гората, защото това привлича и мечките, и другите диви животни.

Ако нямате късмет и някъде край вас се появи мечка, то запазете спокойствие, не викайте и не правете резки движения. Оставете раницата си на земята, отстъпете бавно назад и не изпускайте от поглед животното. Но не тичайте и не хвърляйте пиратки, защото това със сигурност ще я провокира да нападне, съветват още експертите от НП „Пирин”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене