ЛРС-Девин – С организиран ловен туризъм финансират изграждането на ловна хижа

Ловци от Сдружение на ловците и риболовците „Ловно-рибарско друже­ство“ – гр. Девин дават трофейните си животни да бъдат отстрелвани само по линия на организиран ловен туризъм. Със средствата, които влизат в касите на дружинките, след като гостите им и братя по оръжие плащат, за да ловуват, ще бъде довършена ловната хижа на дружина Девин 1. Така ловците стават още по-непримирими към бракониерите и ревниво пазят животните в ловносто­панските си райони.

Тази пролет по линия на ор­ганизиран ловен туризъм в района на Девин са отстреляни завидни трофеи от дива свиня и сръндак. Сръндакът е в тро­фейно зряла възраст, около 7 годишен. Освен че излизал на доста трудно за стрелба място, той е и много интересен като трофей.

„Доста ловци го търсиха през годините да го отстрелят, на все нямаха слука да го срещ­нат. Местообитанията му бяха на места, на които няма мно­го голи поляни за издебване“, разказват девинските ловци. Слуката била на страната на френския ловец Стванин Роналд. И макар тази година сръндакът да е счупил част от единия си рог, уникално кра­сивите му розетки и допълнителният израстък на счупения рог са дали основание на ко­мисията да го оцени с бронзов медал, като експертите са му присъдили общо 109,90 точки.

Три дни продължил ловът на трофейния глиган. Живот­ното било много предпазливо, излизало само в тъмната част на денонощието. Първите две вечери така и не са появил. Третата вечер излязл много късно, било около 23.30 часа, когато късметът споходил ис­панския ловец Дейвид Кораес. Отстрелял го с един куршум и се сдобил със завиден трофей, оценен със златен медал.

За последния месец в каса­та на Сдружение на ловците и риболовците „Ловно-рибарско дружество“ – гр. Девин от орга­низиран ловен туризъм са по­стъпили 25 000 лева. 2700 евро са приходите само от отстрела на глигана. За сръндака са пла­тени други 770 евро. И това са цените само на трофеите. За престоя си и за допълнителни атракции по време на пребиваването си с цел ловен туризъм гостите плащат допълнително.

Анелия СЛАВЕЙКОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене