Огняново-новата СПА столица на България!

.

Огняново е селце в югозападна България, малко известно на повечето от нас, но добре познато на любителите на СПА почивките.

Село Огняново се намира в близост до границата с Гърция и само на 40 км. от Банско. Очарованието на това райско кътче се крие в спокойствието и красивата му природа-Огняново е разположено между планините Славянка, Родопи, Стъргач и Пирин, на част от долината на р. Места.

Най-привлекателни за туристите в Огняново са климатът, подходящ за балнео туризъм и прочутият минерален извор – Мирото. Лечебните свойства на минералната вода тук са познати още от римско време.На територията на курорт Огняновски минерални бани има 24 термоминерални извора, които са многократно изследвани и анализирани. Те са смятани за изключително богат хидро минерален ресурс заради огромния им дебит, а също и поради особеностите на физико-химичния им състав. Повечето от тях са бистри, безцветни, без миризма или със слаб дъх на сероводород, без никакви признаци за санитарно-химично замърсяване, бактериологично чисти. Това ги прави подходящи както за външно, така и за питейно балнеолечение.

Село Огняново е все по-желана дестинация с цел здравен балнео и спа-туризъм, посещавано е от близо 25 000 туриста годишно, а изборът от места за настаняване се увеличава. Голямо преимущество на тази СПА дестинация е разнообразието от хотели в широк ценови диапазон от 29 лв. До 68 лв. с включени закуска или закуска и вечеря. Голяма част от хотелите в Огняново са вече утвърдили името си. Истинския смисъл на СПА  е обединяване на здравословните процедури с релаксиращите, което води до по- крепко здраве и красота. Самото значение на думата се счита, че буквално означава „здраве чрез водата”

Високата температура (термалност) на водата я прави подходяща за външно и балнеолечение на редица заболявания.

Причисляването и към групата на слабо минерализираните азотни води с алкална реакция и със съдържание на флуорни йони прави водата в Огняново подходяща не само за външно балнеолечение (бани), а и за вътрешна употреба – т.н. питейно лечение, особено препоръчвано при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и урологични заболявания. Слабо минерализираната минерална вода с флуорно съдържание се използва също при хора с професионална интоксикация – за да се изведат от организма на пострадалите солите на тежките метали безпорно  е благотворното и въздействие и върху хора, чиято работна среда е с риск от радиоактивно замърсяване. В този случай водата помага за извеждането на радионуклидите от организма.

Силно алкалната реакция на водата подпомага лечението и рехабилитацията на хора с различни заболявания на опорно – двигателния апарат. Питейното лечение пък допринася  и за по-успешна борба със зъбния кариес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене