Шанс! Блокираният в базата ни в Антарктида благоевградски полярник д-р Ат. Пелтеков и петимата му колеги се качиха на последния възможен кораб, преди да настъпи зимата

Чилийски военен кораб качи от националната база на Антарктида българските полярници, сред които и благоевградчанинът, лекар на експедицията, д-р Атанас Пелтеков, съобщи БТА. Това беше последният шанс за шестимата ни полярници преди настъпването на зимата. Те трябваше да се приберат с чилийския ледоразбивач “Акилес”, но новоустановени случаи на коронавирус удължиха за неопределено време карантината на кораба, с който трябваше да бъдат прибрани от зазимената вече българска база на остров Ливингстън наши шестима полярници, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, цитиран от Българския антарктически институт /БАИ/.

Корабът е трябвало да отплава завчера за Антарктика. Създалата се аварийна ситуация е наложила незабавна връзка и преговори на проф. Пимпирев с шефа на логистичните операции на Чилийския антарктически институт за намиране на изход от създалото се положение.

От БАИ съобщават още, че в района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийският малък военен кораб “Лаутаро”, който се е съгласил да промени програмата си и в късните часове завчера е акостирал пред българската полярна станция и е взел на борда си българските антарктици. Корабът ще ги превози само до съседния остров Кинг Джордж, където в чилийската база “Ескудеро” те ще изчакат уругвайския военен самолет “Херкулес”, който в последния момент е приел да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически приятели са предотвратили престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима, се посочва в съобщението. Всички наши полярници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането на родна земя.

Допреди три дни нямаше яснота кога шестимата български полярници от 29-ата антарктическа експедиция, блокирани на Ледения континент, ще могат да го напуснат. Заради карантина на чилийски кораб, с който трябваше да тръгнат, те остават в българската база на остров Ливинстън в суровите условия на настъпващата антарктическа зима.

Полярниците ни бяха взели храна и гориво от съседната база на Испания, но придвижването до нея също е рисково, защото морето е бурно, с много силни вълни и ледоход, а движението по ледник е опасно, защото нов сняг е покрил ледените пукнатини, каза тогава пред Дарик радио председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Ако България имаше изследователски кораб, тази екстремна ситуация щеше да бъде избегната, посочи още проф. Пимпирев.

В българската база на остров Ливингстън бяха останали щестима наши полярници – командирът на базата Йордан Тодоров, лекарят на експедицията, благоевградчанинът д-р Атанас Пелтеков, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов, и логистиците Николай Николов и Камен Недков.

“Антарктическата зима настъпва и условията стават все по-сурови, провизиите свършват, но сме получили разрешение от Испания да ползваме провизии от тяхната база, която се намира на четири морски мили по вода и на 10 километра по ледник”, обясни проф. Пимпирев.

“Нашите са направили преход до испанската база, която е в съседния залив, с малка лодка “Зодиак”. Взели са хранителни продукти и гориво, за да имат топлина, понеже температурите са под минус 10 градуса”, каза още той.

Придвижването до испанската база става все по-рисково. “Морето не позволява, защото има много силни вълни, ветроходство, заливът се задръства от ледени блокове. Тогава ще се използва моторната шейна. Вече падна нов сняг. Ледените покрайнини са покрити от ледени мостове. Опасно е по ледник”, коментира още проф. Пимпирев.

Надеждите на българите бяха да се приберат с чилийския ледоразбивач “Агилес”, който беше там под карантина.
“Ако България имаше изследователски кораб, тази екстремна ситуация щеше да бъде избегната и полярниците ни да бъдат прибрани навреме”, убеден е проф. Пимпирев.

“Сега ние разчитаме на кораби, където да се отворят места да вземат нашите. Срамота е! България, която е морска нация и има море, което е свързано, макар и с тесен пролив, със Световния океан, да няма научноизследователски кораб. В момента българският флот не плава в Световния океан. Няма го на картата. Нямаме виждане в бъдещето. Кораб трябва да имаме, това е една инфраструктура, която се изплаща стократно, след като се вложат пари в нея”, завърши той.
29-ата експедиция до Антарктида започна в края на януари. Целта беше базата да бъде укрепена и подготвена за следващия сезон, както и да се свалят натрупаните данни от научната апаратура.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене