Мосомище новата зона за елитен живот в Неврокопско!

Мосомище е село в Югозападна България. То се намира в община Гоце Делчев, област Благоевград и е едно от емблематичнит енасалени места за общината. В горната си част селото е сгушено в Пирин планина, а от крайните му източни улици започва долина, достигаща река Места.

Селото е само на 800 м.от град Гоце Делчев. „Името Мосомище идва според някои от мостове или Моса бей, според  други. От 2016 е върнато името Мосомище (преди е Мусомище е б.р.), нещо което нееднократно сме уточнявали в наши материяли. В последно  време селото забележимо се оправя и програсивно се развива. Проблемите са в смяната на водопровода и асфалтирането на всички улици, но волята на местната власт е максимално бързо тези проблеми да бъдат решени. По последно преброяване са малко под 2000 жителите ни, преди са били  до 4000. От османски поименен регистър от 1478 година става ясно, че към тази дата в Мосомище са живели 158 немюсюлмански домакинства и 5 на тюркмени-мюсюлмани. От известно време се наблюдава тентанцията млади хора, хора от Гоце Делчев искат да купуват къщи, селото е спокойно, има хубав, плодороден край, добри пасища и гори. Мосомище е на път да се превърне в елитен квартал на град Гоце Делчев, казваст местните.

Селяните се занимават със земеделие и скотовъдство, най-главно обработват царевица, пшеница. Имат добри градини за зеленчук. Местностите около село Мосомище са едни сред най- забележителните в целия регион. На първо място се нарежда местността Топлицата, известна с карстовия си извор и прекрасен летен плаж. Съчетание на борова гора и кристално чиста изворна вода (два басейна и условия за речен риболов). Храмът „Свети Георги победоносец” е  построен в крайната задна част на селото, откъдето започва и планината. До него се намира единствената сеизмологична станция в целия регион. Параклисът „Възнесение Господне” се намира на около 1,5 км. югоизточно от с. Мосомище.Издига се на т.нар. Светигеоргска скала, в самия край на нисък рид, койти се спуска в източна посока от връх Св. Дух (Лясковския връх).

Самата местност попада в землището на съседното на Мосомище с. Ляски. Защо е наречено така,  не се знае. Съществуват няколко легенди, който свързват името със съществувал някога манастир  „Св. Георги”. Според една от тях той се намирал долу в полето, в днешната местност Караачето. След  разрушаването му названието се прехвърлило върху красивата скала, която се извисява над котловината. Друга пък разказва, че манастирът се намирал на самата скала.

Първоначално на мястото е издигнат голям кръст. По-късно се взема решение за изграждането на параклис. Строителството му започва през 2000 г. Материалите за него са извозвани с товарен добитък. През 2005 г. Параклисът е завършен и осветен. Жителите на село Мосомище отдавна са се прочули като ревностни християни, който изграждат храмове на вярата.Поредното тяхно богоугодно дело е параклисът „Света Троица”.Параклисът се намира на живописно място извън селото, построен е с дарения и доброволен труд.Това го прави още по-ценен и скъп за местните хора.  В центъра на селото се намира храмът „Свети Николай”, който е обявен за паметник на културата. Строен е преди близо два века. Наполовина е вкопан в земята, защото по онова време е било забранено църквите да са по- високи от джамиите.

За поддръжката на храмовете помагат с дарения жителите на Мосомище и стотиците поклонници, които идват в селото от цялата страна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене