Има светлина в тунела! Има справедливост

Ех, да бяха повече българи като арменеца Карен Алексанян, щяхме да сме далеч напред

Любимецът на 12 хиляди българи, които се подписаха, че Карен Алексанян трябва да получи българско гражданство, за което чака години, вече могат да го поздравят. Получи го. Най-после!

Преди дни, точно щеше да започне пресконференция за Алексанян и дилемата с неговото българско гражданство, когато пристигна вестта, че указът е подписан още на 31 май. Представете си, каква радост бе за всички дошли в залата на Българската телеграфна агенция.

Има светлина в тунела! Има справедливост! Това си казахме.

Заслугата на един арменец Карен Алексенян за българската култура е наистина уникална и единствена в света. Той е идейният и пряк създател на „Двор на Кирилицата”, един модерен музей на българската азбука, на която пишат 300 -500 милиона хора по света. Вече осем години без шум и поздравления, той гради уникален паметник на Българската култура. Движен и вдъхновен от величието на историческото минало на България.

Да помните някой от тъй наречените родни олигарси, да е построил нещо за благото на хората? Някой поне да е копирал дарителството, което са правили замогналите се търговци в Следосвобожденска България? Мъчително мълчание…

Да, точно Карен Алексанян дава нов тон в изтощената от грабежи родина. Неговото преклонение пред величието на българската писменост, пред създателите на независимата българска държава, от цар Борис Първи-Покръстителят, извоювал за българската църква независимост, обединил прабългари и славяни в сплотена нация с обща религия и със своя българска азбука – Кирилица. Велико време, велики личности! Това е, което кара Карен Алексанян да продължава да разгръща културния комплекс в Плиска.

– Вие не сте взели, нито поискали пари от европейски фондове или от държавата тук, за да строите уникалния паметник на културата ни.

– Ако бяха ми ги дали от държавата или европейски програми, сигурно тук щяха да идват час по час министрите и правителството. Сигурно щяха и да ме хвалят. Преди повече от 25 години за пръв път дойдох в Плиска.

В Шумен срещнах жена си, голямата ми любов, и така станах български зет. Децата ни се изучиха и имам вече внук на две години. Когато за пръв път бях в Плиска, усетих я като магическо място. Тук е с цялото си величие древната християнска столица. Оказала влияние върху целия европейски свят. Най-старата държава в Европа е тук.

Много от младите хора не познават величието и древността на България. Не го знаят и чужденците ,които идват като туристи. Затова има винаги гид в „Двора на кирилицата”.

През IX век Базиликата в Плиска е била най-големият храм в Европа – 99 м дълга, 30 м широка, Плиска се е простирала на 23 кв. км . Рим е бил 14 кв.м, а Константинопол 17кв.м. Имате безброй доказателства за самочувствие и за гордост пред света.

А преклонението ми пред Кирилицата тръгва от моята майка. Знаете ли кое е най-важното? Да разкриеш на детето от малко колко важна е културата за всеки човек. Когато бях 7-годишен и се учех да чета и пиша (имам руско образование), моята учителка разказа в клас как двама българи – Кирил и Методий, са създали азбуката на славянските народи. По същото време майка ми ме водеше със себе си на лекции в университета. Тя се занимаваше с литература, преподаваше пиано.

Вкъщи библиотеката ни имаше към 3000 книги, всички на кирилица. С времето все повече ме увличаше историята на Българските букви и исках да разбера как са се превърнали в писменост на толкова много хора по света.

Да, моята майка стои в дъното на тази моя безгранична любов. Затова всичко, което съграждам в Плиска, посветих на моята майка, която почина само на 56 години, през 2002 г.

– Още с влизането в Двора се виждат 30 –те Букви на Българската азбука високи над 2 метра всяка. Като идват посетители, обикновено се снимат до своята буква според името си. Изработени са от каменна туфа лично от известния арменски майстор Рубен Налбандян и 12 негови ученици. Докарахме ги с тирове от моята Армения.

“Дворът на кирилицата” е разположен в “Крепост на кирилицата”, създадена е експозиционна зала с восъчни фигури на големите личности, създали и разпространили азбуката ни, с паметник и параклис на цар Борис Първи – Покръстителят български – заради неговата роля за признаването на свещената писменост като официална азбука. В Двора е издигнат и огромен християнски кръст. Има и страноприемница в български стил за хората, които искат да останат за по-дълго време. Продължава да се изгражда “Алея на писателите” писали творбите си на кирилица.

-Познавам четири азбуки, но никоя друга писменост не е била подлагана на такива гонения и страдания, а нейните застъпници са проявявали несломим дух в отстояването й.

Осем български светци участват в създаването на кирилицата: Кирил и Методий, Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд (св. Седмочисленици) и цар Борис Първи, Покръстителят. Всъщност малко хора отдават дължимото на първия български цар за приемането и утвърждаването на Кирилската азбука. Затова и на всеки 2 май тук, в “Двора на кирилицата”, стават големи празненства в чест на княз Борис Първи.

Дворът на кирилицата се появи, за да се подчертае значимостта на Плиска не само за българската, а за световната културна история. Защото кирилицата се е появила като писменост за славянските християнски народи, но днес и татари, чеченци, дагестанци, половината от казахстанците, които са мюсюлмани; някои будисти и др. също пишат на азбуката, създадена от българите св. св. Кирил и Методий.

Тук пристигат хора от различни държави, за да видят уникалната Плиска. Да видят и единствения паметник на Буквите. Ученици правят тук свои изложби, чествания, лекции, тържества. Млади двойки сключват брак в Двора на кирилицата, семейства кръщават тук децата си.

Плиска е не само градът, където Аспарух забива меча си с думите: “Тук ще бъде България”, но и мястото на покръстването на българите през 865 г. Пак в Плиска, през 893 г., кирилицата е провъзгласена за официална азбука. Българите трябва да се гордеят със своята древност и величие.

-Свети са буквите, свята е азбуката, свята е историята на България. Потомци на велики личности сте на тази земя! – така говори Карен Алексанян. Така мисли и за бъдещето.

Да имаме само малко от смелостта и силата на духа на цар Борис Първи, на синът му цар Симеон Велики, последван от своя син цар Петър и ще можем като нация да отидем много напред. А може би са ни нужни и още десетина българи като арменецът Карен Алексанян.

Честито българско гражданство Карен Алексанян, ти ни даваш един добър урок за почтеност и за родолюбие, за братство и обич.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене