Ще строят нова джамия в Якоруда, Общината дари земята за молитвения дом

Общинският съвет в град Якоруда даде съгласие да бъде извършено дарение в полза на Mюсюлманското изповедание в Република България – Главно мюфтийство. Става въпрос за недвижим имот, който е частна общинска собственост, а върху него ще се построи нова джамия. Урегулираният поземлен имот се намира в града, той е в близост до пазара.

Теренът е станал собственост на Община Якоруда с Акт за частна общинска собственост от 24 април 2023 година. Площта на имота е 1545 квадратни метра. Съветниците упълномощиха кмета Беди Осман да сключи договор за дарение в полза на Главно мюфтийство на недвижимия имот. Теренът е необходим за изграждане на джамия.

В града има стар такъв религиозен дом за мюсюлманите, който е до сградата на бившата болница. Постройката обаче е строена преди много десетилетия, стара е и според РДНСК е опасна. Край нея има свлачище, което застрашава сградата. Затова е нужно да се изгради нова джамия, където да могат да се молят мюсюлманите от община Якоруда. Финансирането на строителните дейности е задача на Главното мюфтийство, Община Якоруда няма никакъв финансов ангажимент към построяването на джамията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене