През последните години Попови ливади се разраства все повече – в курортната местност са вдигнати над 400 къщи и вили

Попови ливади – открадване на долина или обезглавяване на река.

Попови ливади или Папаз чаир е седловина между Среден и Южен Пирин, Чиято най-висока точка се намира на височина 1430 м. Дълга е 1,5 км. и широка –о,5 км. Представлява няколко поляни оградени от гъсти, главно иглолистни гори. Местността е богата на извори. В нея се включват и някой по-малки местности – Гълъбова поляна (Гълъбите), Васильова мандра, Пункта, Влашката черква, Сейрянлука и др. Името на местността идва от легендата за родолюбив свещенник, който живял по-време на турското робство. Гонен от турците той се укрива в горите между Ореляк и връх Свещник. Местното население започва да нарича местността Попови ливади. Тук са построени и много вили , хотели, почивни станции, както и едноименната туристическа хижа. В последните години се даваха идеи  местността да се промени от  статут на вилна зона в населено място.

През 2014 г. това найстина се случи на заседание на Общинския съвет на град  Гоце Делчев е било взето решение мястото да бъде обявено за село и през 2015 г. това найстина се случи- така Попови ливади стана най-младото село в България във времена, в който много села изчезват от картата. През последните години Попови ливади се разраства все повече – в курортната местност са вдигнати над 400 къщи и вили. Постоянно живеещите тук са 60 души, който нямат нищо против занапред  да се наричат селяни. Всеки уикенд броят на населението се увеличава няколко пъти, тъй като Попови ливади е любима дестинация за почивните дни. Районът  изобилства от билки, горски плодове и гъби а местността е пресечена от бистри потоци. Надморската височина е 1200-1400 метра, което прави Попови ливади привлекателно за туристи място и в най-горещите месеци, но е любимо и за почивка и през зимния период. За да стигнете до мястото от долината на Струма, има две отклонения- едното е при Марикостиново, а другото е близо до Сандански, на около километър южно от отклонението за Петрич и Мелник.

Пътят минава през известни винарски села като Хърсово и Катунци. Макар и двете да имат запустял вид , на всеки ъгъл в тях се продава домашно произведено наливно вино. Пътят до Попови ливади лъкатуши край красиви  пейзажи. Покрит е с нов асфалт, но след Горно Спанчевци  става много стръмно. Най-високата част на прохода е село Попови ливади. Малко преди него има табелка, сочеща към лобното място на Яне Сандански. Революционерът и дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е убит на 22 април 1915 г. от засада на 7 км. югозападно от местността.

Тук се наблюдава  интересен природен феномен –открадване на долина или обезглавяване на река. Преди хиляди години Кривата река започва да прорязва билото на планината и неестествено се насочва на запад, към долината на река Струма – поради това и тя се нарича Крива река, т.е. река с неестествен ход. Постепенно реката започва да ерозира склона и открадва част от водосбора на Височката река, чието начало се явява дотогава. Така вододелната линия между поречията на реките Струма и Места се измества на изток, където днес се намира най-високата част на Главното Пиринско Било.

Забележителности:

Хижа „Попови ливади” построена през 1964 г. и се стопанисва от Туристическо дружество „Момини двори”, град Гоце Делчев. Хижата разполага с 50 легла. Тя е електрифицирана и водоснабдена.

Асфалтов път с дължина 16 км. я свързва с град Гоце Делчев и със село Катунци.

Паметник Гоце Делчев-Намира се в североизточната част на село Попови ливади, на около 200 метра южно от хижа „Попови ливади”, до републикански път при разклона за връх Ореляк. Изработен е от скулптора Крум Дерменджиев през 1980 година. Първоначално склулптурата е поставена във военното поделение в град Враца. През 2003 година е преместена в местността Попови ливади. Ежегодно, по време на честванията, който се правят там по случай годишнината от въстанието, пред паметника на героя се отслужва панахида за загиналите. Присъстващите поднасят цветя в знак на почит към делото на Гоце Делчев и на всички борци дали живота си за освобождението и присъединяването на Македония и Одринско към България.

Влашката черква е храм, който се намира на една от поляните в местността Попови ливади. Носи името на апостолите Петър и Павел, но сред населението е известна повече като Влашката черква. Строена е от животновъди от румънски произход (поради което и носи името влашка черква) през 1913 година. Много близо до тази черква е имало село-Папаз чаир –което село днес е заличено. За това село се пее в песен за Яне Сандански- той е „загинал на Папаз чаир”.Всъщност на турски Папаз чаир означава точно Попови ливади – т.е. сега това е местност, а в миналото тук е имало цяло село. Въпросната църква има доста нелека съдба –след 1944 година се използва за ученически лагер, склад за зреене на сирене и кашкавал от околните мандри, сеновал, а след това е оставена да се руши. Иконостасът и стенописите се времето се разрушили напълно, но през 2012 и 2013 година църквата е възтановена отново и става действаща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене