Сатовча- все по-желана дестинация за планински нестандартен туризъм!

Все повече наши и чужди туристи бият път до най-отдалечената община в Пиринския край – Сатовча. Но има защо. Местната власт от доста време е превърнала развитието на туризма в свой приоритет и изготви специална програма за бъдещето на този бранш.


Горите в района са 29 259 хектара и предоставят отлични условия за ловен туризъм. Насам прииждат авджии от Гърция, Испания, Германия, Австрия, Русия, Белгия. Затова бяха създадени две бази за интензивно стопанисване на дивеча – „Батища”, и „Стария Дикчан”. Тук е и държавното ловно стопанство „Дикчан”. „Горите ни привличат много хора и заради възможността в тях да се берат гъби, горски плодове, жълт кантарион, бъз, шипка, глог и други билки. Местните жители също си осигуряват допълнителни доходи от тази дейност”, казва кметът на общината – Арбен Мименов.

Много важен и положителен е фактът, че районът е екологично чист и с благоприятен климат. В горските комплекси и около тях са създадени отлични условия за отдих и туризъм. Изградени са над 1300 чешми и беседки, най-вече от местното население. Територията тук е пълна с исторически забележителности – римски мостове, тракийски светилища и бойни охранителни кули от Средновековието.

Сред най-големите атракции са петте римски моста на река Бистрица, която минава през общината. Най-атрактивен е римският мост в местността „Банян“, през който е превозено тялото на цар Калоян на път от Солун за Велико Търново.
По военни съображения, римляните преместват през I век трасето на пътя и построяват нов мост в близост до село Крибул, като по този начин осигуряват преминаването на войските през огрени от слънцето пътища, а по-точно, на юг от Сатовча. Така селото остава изолирано от главния поток на войски и кервани.

При археологически проучвания край Долен са открити антично селище, късноантично селище, късноантичен некропол, късноантична крепост, късносредновековна църква и находище с останки от металодобив. Всичко това може да се разгледа в комбинация с посещение на Архитектурен резерват – Долен.

В землището на с. Плетена се намира пещерата „Мечата дупка“, която има дължина 12 метра. Там също има запазен римски мост в местността „Караманица“. Интерес представляват също резерватът Тъмната гора и местността „Комитски бараки“ – там е било сборното място на комитите от ВМРО, от където идва и името на местността. При разкопки в землището на село Плетена е открито тракийско въоръжение от края на IV в. пр.н.е., което се намира в историческия музей в Благоевград.

Осина е малко село, но заобиколено от красива, предимно борова гора, бял бор, смърч, ела, бреза. Въздухът е чист и свеж, а погледнато от високо, където се намира курортния комплекс “Дъбраш”, се открива една безкрайно красива и незабравима гледка. Историческите забележителности в землището на с. Осина са:
В местността “Юрте” (северозападно от Осина) са открити останки от селище съществувало през каменно-медната епоха.
В местността “Черквата” (североизточно край селото) са открити останки на селище от средновековието.
В местността “Юрушкото” (на около 4 км. Северозападно) е открито селище от средновековието.
В местността “Църквата” (на около 4 км. Западно) личат основи на черква.
В подножието на м. “Кривата скала” е минавал път (вероятно през средновековието), за който свидетелства запазен Римски мост на р. Осинска.

В района на Сатовча има много тракийски светилища. И до днес те са култови места за съвременниците ни. От намерените девет тракийски шлема на територията на България, пет са открити на територията на община Сатовча.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене