Любима дестинация! Рилският манастир!

Манастирът „Свети Йоан Рилски” е построен на мястото на стара постница през 927-941 г.от св. Йоан Рилски Чудотворец. Рилски манастир „Свети Иван Рилски” е български ставропигиален манастир, сред най-значимите  културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Най-вероятно трудно ще открием българин който не е посетил тази българска светиня поне веднъж през живота си, още от самото си създаване Рилският манастир се радвал на подкрепата и на всички български царе, управлявали страната до падането и под Османско иго. Сред най-големите покровители и дарители са Иван Александър и Иван Шишман, като от времето на втория има запазен дарителски документ от 1378 г. , в който царя дарява много земи на манастирската обител.Цялата тази подкрепа помага на манастира да се превърне в най-важния духовен и културен център в страната.Манастирския комплекс е ставропигиален и се отличава с уникална архитектура, в манастирската църква се съхраняват мощите на Св. Иван Рилски, на около 3,5 км. Целия комплекс е доста впечатляващ поради свойте размери.Четириетажната жилищна част се състои от не по-малко от 300 монашески килии, 4 параклиса, игуменска стая, кухня, библиотека и стаи за дарители. Кухнята е интересна заради своите наистина огромни съдове.

Подобно на други манастири оцелели през османското владичество, така и Рилският е действал като център на духовния и културен живот на българския народ във вековете на чуждо поробителство. Манастирът е отворен за посещения между 8 и 18 часа всеки ден, като през уикендите има най-много интерес от туристите, в него също така се намира и красива отбранителна кула –Хрельовата кула построена през 1335 г. от местен феодален владетел Хрельо Войвода.Природата около него е невероятна, виждат се част от Рилските върхове.Както се отнася и за много неща в живота, до манастира може да се стигне по различни пътища. Един от красивите туристически маршрути е през билото на Рила.Планинската пътека която сте избрали може да започва от х. „Иван Вазов” или х. „Мальовица” и постепенно да се спуска към манастира. При един такъв планински преход, завършващ с посещение на Рилската Света обител, спомените и силата в духа остават завинаги. В района обаче има и много други пътеки, по-непознати, който можете да обходите само за ден и то с деца. Ако решите да поостанете, също няма да скучаете, защото районът изобилства от атрактивни и живописни маршрути. Ако още не сте имали удоволствието да се разходите в дворовете на Рилски манастир, съветваме ви да го направите възможно най-скоро. А за спомен можете да си купите различни артикули като броеница, светена вода, икони и автентични български глинени съдове, с който да пренесете част от духовното богатство у дома си, въпреки че със сигурност част от него ще остане и в сърцето ви.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене