Патриарх Неофит с послание за мир и единство

Църквата отбелязва днес Петдесетница

Българската православна църква отбелязва Петдесетница – рождения ден на Христовата Църква. Празникът е символ на сътворението на Света Троица – един от най-значимите и радостни в Православната църква.

В празничното си слово българският патриарх Неофит отправи послание за мир и единство.

„Празнувайки рождения ден на Църквата Христова – деня, когато Светият Божи Дух щедро се излива над всички верни, според обещанието на Възкръсналия и Възнесъл се в Небесата Господ Иисус Христос – се обръщамe към вас с послание за мир и единство, за единомислие и единодействие в нашия общ живот в лоното на светата Църква, в която всички ние, с вяра и жива надежда, живеем и се спасяваме, намирайки в нея тих пристан от стихиите на бурното житейско море.

И ето че тази Църква, която вече две хилядолетия, във всяко време и на всяко място, ден след ден продължава да привлича към себе си такива, които се спасяват (Деян. 2:47), e Църквата на Христа Иисуса, нашия Изкупител и Спасител, в която неизменно пребъдва и изпратеният ни някога от Него Утешител, Духът на Истината – същата тази Църква и днес, в нашето тревожно и размирно време, време на най-дълбока нравствена и духовна криза, отново е до нас, като духовен оазис сред пустинята на безнадеждността. Оазис, където всеки, който е гладен и жаден за правда (Мат. 5:6), може да приеме Божия Дух, да живее в Божието присъствие и да пие до насита от живата вода на Божието слово. Слово, което има силата да оживотворява и да стопля и най-окаменялото и ожесточено сърце, да събужда и разпалва и най-слабо мъждукащата в нас божествена искрица и да ни преобразява от чеда на греха в чеда на Бога – изкупени, за да получат „осиновението“ (Гал. 4:5). В тази Църква винаги ни очаква протегнатата към нас ръка на Спасителя – като отворена възможност за всеки, който с чисто сърце и с вяра във Възкръсналия от мъртвите Христос Господ търси пътя към Бога и Неговата вечна правда.
Благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, и щедрите дарове на Всесветия Дух да бъдат с всички нас!“, се казва в словото на Негово светейшество.

Александър Попов

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене