Ще зареждаме ли по-скъпо гориво на прага на летния сезон

Вижте експертната прогноза на Димитър Хаджидимитров

Какви цени на горивата ни очакват през летния сезон? Прогнозите са разнопосочно, но според Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива цените най-вероятно няма да се повишат до месец – месец и половина. По думите му потреблението за последния месец е намаляло с 10%.

„Може би се дължи на лекото свиване на икономиката. Хората най-вероятно са изпразнили джобовете. Дори може горивата да поевтинеят с 5-6 стотинки. Метанът ще падне с 10-15 стотинки – под 1,80 лв. Бензинът ще бъде между 2,45 и 2,55 лв. на различните обекти, а за дизела говорим под 2,40 лв. Газта – между 90 и 96 стотинки“, прогнозира Хаджидимитров.

По думите му единственият фактор, който може да повлияе на увеличението на цената на пропан-бутана, е ако върнат акциза и ДДС-то от 1 юли.

„Най-вероятно няма да се приеме. Много е трудно да си вземеш някакъв бонус, когато го дадеш на хората. Нашите акцизи са най-ниски в ЕС, нормално е цените на колонките да са най-ниски. Маржовете на печалба в Европа и България са близки – около 7-8%. Тази тенденция в близко бъдеще ще се запази. Спекулантите на пазара лесно спекулират с информацията, която излиза непрекъснато“, посочи Хаджидимитров пред Bulgaria ON AIR.

Хаджидимитров отбеляза, че няма никакви проблеми с доставките на горива, а пазарът е спокоен.

„Конкуренцията в момента работи здраво за намаляване на цените по колонките. Потреблението пада и започват да свалят цените“, категоричен е Димитър Хаджидимитров.

Вижте целия разговор във видеото

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене