Проведе се заседание на Областния съвет за хората с увреждания на oбласт Благоевград

Днес в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областния съвет за хората с увреждания.
Заседанието бе водено от областния управител Стоян Христов, който е и председател на съвета. В него участие взеха представители на институции в областта, както и организациите на хората с увреждания.

По време на срещата бе представен доклад от Дирекция „Регионална служба по заетостта“, град Благоевград за осигуряване на възможности за заетост и обучение на граждани в неравностойно положение, доклад от Регионална дирекция „Социално подпомагане“, град Благоевград за възможностите за подпомагане на граждани в неравностойно положение. Експерти от ОИЦ – Благоевград представиха възможностите за финансиране по Приоритет 1 – „Насърчаване на заетостта и развитие на уменията“ и Приоритет 2 – „Социално включване и равни възможности“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., които касаят хората в неравностойно положение. Представители от РУО – Благоевград споделиха добри практики и възможностите на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование за област Благоевград.

На съвета бе проведена и дискусия по реалните проблеми на хората с увреждания, които живеят в област Благоевград. Стана ясно, че в момента за нуждите на администрациите е необходимо да бъдат осигурени лицензирани преводачи на жестомимичен език. От Инспекцията по труда заявиха, че стриктно спазват закона, във връзка с наемане на хора с увреждания в предприятията на територията на областта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене