В Дупница се проведе протест с искане за спасяване на общинското ВиК дружество

В Дупница се проведе протест с искане за спасяване на общинското ВиК дружество, в който се включиха представители на местния Общински съвет от всички политически сили, ръководството на Община Дупница, служители на ВиК дружеството и граждани. Протестът, наречен предупредителен, има за цел да се обърне внимание на искането на местната власт за отделяне от ВиК асоциацията, както и с искане ВиК – Дупница да оперира на територията на общината.

Вече години Дупница остава извън обхвата на финансирането на водните цикли, на водния сектор въобще в общината и това не е само Дупница, така са шест области в страната, посочи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. „От Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказват да дадат мандат и да бъдем освободени от водната асоциация и нашето първо искане е Дупница да получи разрешение от МРРБ и да напусне водната асоциация в Кюстендил, за да можем сами да провеждаме местни политики“, посочи още председателят на ОбС – Дупница.

Като второ искане протестиращите посочиха разглеждането от страна на КЕВР на бизнес плана на ВиК – Дупница, „защото противното обрича дружеството на фалит“. Според Костадинов се прилагат двойни стандарти в КЕВР, тъй като бизнес планът на дружеството „Кюстендилска вода“ е разгледан, поради което протестиращите поискаха оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Ние сме призовани да отидем в „Кюстендилска вода“ на цена 3,65 лв., само че нашите разчети показват, че при цена 2,24 лв. каквато сме разписали в бизнес плана, това стига да обезпечим водоснабдяването на Дупница“, каза още председателят на ОбС – Дупница.

Кметът на Дупница Методи Чимев каза пред журналисти, че искането на протестиращите е водният оператор в общината да продължи да изпълнява функциите си, като се приеме подаденият бизнес план. Той посочи, че в настоящата ситуация общината е „един длъжник непрекъснато към този оператор“. По думите му през изминалата година общината е изтеглила заем в размер на 1 милион лева, а сега са изтеглени още 500 000 лева за покриване на просрочени задължения на ВиК дружеството, което включва и изплащане на заплати.

Към момента има забавяне на заплатите от два месеца, работим и със стари материали, каза пред репортер на БТА Валентин Георгиев, който е служител в дружеството. Той сподели, че не е напуснал, защото е в предпенсионна възраст, но млади хора рядко се задържат на работа.

Периодът на забавяне на заплатите е от миналата година, а в последните два месеца не сме получавали заплати, каза домакинът към ВиК – Дупница Соня Иванова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене