Инфекциозно отделение на МБАЛ – Гоце Делчев се напълни с болни от Ковид, варицела, скарлатина и „болестта на целувката“

Повишен ръст на вирусните инфекции отчитат лекарите в МБАЛ – Гоце Делчев. Инфекциозното отделение е пълно със болни с Ковид-19, варицела, скарлатина и чревни заболявания.

Хоспитализираните с коронавирус са предимно 70-80-годишни пациенти, които са с придружаващи заболявания и болничното им наблюдение е повече от належащо. На лечение са приети и деца с инфекциозна мононуклеоза, така нареченото пеницилиново морбили, което е заразно заболяване.

„В началото личните лекари ги лекуват за гнойна ангина и изписват пеницилинов антибиотик. Ако се получи обрив, се познава, че не е обикновена ангина, а инфекциозна мононуклеоза. Това е остро инфекциозно заболяване, предизвикано от Епщайн-бар вирус (EBV), наричат го още „болестта на целувката“. Отличава се с разнообразна клинична картина и симптомите й не са проявени от една-единствена система или орган в човешкия организъм. Болестта може да се изяви като ангина, като кожен или лигавичен обрив, като засягане на черния дроб и бъбреците, но основното е температура, увеличени лимфни възли и засягане на назофаринкса, най-често с ангина.

Много характерна е кръвната картина с преобладаване на мононуклеарните клетки, което е специфично за заболяването. Лечението протича с антибиотична терапия, включваме вливания, имуностимулати като изопринозин, антихистамин”, обясни педиатърът д-р Емилия Поюклиева. „Инфекциозната мононуклеоза е спорадично заболяване, което се предава по въздушно-капков път чрез близък контакт. Нерядко се развиват малки епидемии в затворени колективи, каквито са детските градини и училищата. Инкубационният период най-често е от 5 до 15 дни, но може да продължи и до 30. Kогато детето е било в контакт с болен от инфекциозна мононуклеоза . в училище, в детската градина, и до 30 дни не се разболее, явно няма да развие заболяването. Това е периодът, в който болните се наблюдават и родителите трябва да бъдат внимателни”, препоръчва д-р Поюклиева.

„Децата със симптоматика, подобна на инфекциозната мононуклеоза и техните близки, трябва възможно най-бързо да потърсят помощ от специалисти по инфекциозни болести. Те ще им дадат съответните препоръки за лечение и профилактика за това заболяване, което е самоограничаващо се и лечимо, но доста продължително във времето. Имунитетът при преболедувалите е пожизнен. При среща с Епщайн-бар вируса се образуват антитела, които имат дълготрайна памет и не допускат повторно заболяване от инфекциозна мононуклеоза”, допълни д-р Поюклиева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене