Кметът на Мурсалево призова жителите на селото: Не плащайте питейната вода, от чешмите ни тече кал (ОБНОВЕНА)

„Кюстендилска вода” да почистят резервоарите и отстранят авариите, тогава да пращат инкасатори, заяви Юри Ковачев

Кметът на кочериновското село Мурсалево Юри Ковачев призова жителите на селото да спрат да плащат за доставка на вода на „Кюстендилска вода“ заради факта, че от чешмите тече кална вода.

След няколко месеца ходене по мъките и чукане от врата на врата в „Кюстендилска вода“, вчера Юри Ковачев се обърна официално към жителите на селото с призив във Фейсбук да не плащат питейна вода, докато не се отстранят всички аварии по водопровода в селото и не се измият резервоарите, които според него не са чистени от години.

Ето какво написа Юри Ковачев на страницата си:

„На вниманието на жителите на с. Мурсалево:

Уважаеми мурсалевци, от днес, 25 май 2023 г., Ви умолявам никой да не заплаща питейната вода на „Кюстендилска вода” до изпълнението на нашите искания и докато не дойде представител на ВиК дружеството да се запознае с дългогодишните ни проблеми. А именно, знаете, че от почти година водата, която тече по водопровода ни, не става не само за пиене, а дори и за битови нужди, перални, миялни, много често и за къпане.

През тази седмица направих оглед, за да се убедя на 100 процента какво е състоянието на цялото трасе от резервоара за питейна вода до Рила планина, а именно местността Робовица, откъдето идва нашият, мурсалевският водопровод, където вчера в 11.00 не бях допуснат от пазача по нареждане на техническия ръководител на ВиК – гр. Кочериново Димитър Терзийски. Аз знам защо не бях допуснат там, за това, защото съм сигурен и убеден, че ще видя 2 утайника 20 на 2 на 2 м, пълни с тиня, а в момента си представям дали въобще се и виждат, камо ли да са чистени по 2 пъти на година, което е задължително на ВиК – Кочериново.

Резервоарът прелива през входната врата, защото и сухите помещения са пълни, което е недопустимо. На Дъбравата в една орехова градина има авария от месец ноември 2022 г., която е открита и при всеки дъжд калта влиза във водопровода, после в резервоара и оттам в нашите чешми и уреди. В с. Смочево има авария, която е от 1 година, но за ВиК това е обезвъздушител или отдушник”, пише  кметът Ковачев.

Ето какво заяви вчера той пред репортер на „Струма”: „Днес /четвъртък/ дойде инкасаторката от „Кюстендилска вода“ да събира пари на хората за питейната вода, която са използвали. Казах й да си ходи и да дойде да събира пари, когато проблемите с водата се решат, и тя си тръгна. Водата в чешмите на хората е мътна и не става за пиене. Двата резервоара, от които селото се захранва с питейна вода, не са почиствани с години. Може да плъзне зараза по водопровода и да „пламне цяло село“. Осем месеца чакам да се отстрани авария на водопровода в селото. Непрекъснато звъня във ВиК – Кочериново, което е част от „Кюстендилска вода”, водя и лични разговори с управителя, а отговорът е един и същ: „Чакайте, ще изпратя работници”.

Вече чашата на търпението на хората от селото преля, а и на мен. Затова ги призовах да не плащат сметките си за вода, докато не се отстранят всички проблеми с питейната вода в селото“, заяви Юри Ковачев.

В село Мурсалево живеят 354 души. През лятото броят им се увеличава на около 500. Селото се захранва с питейна вода от извор в планината над село Смочево.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене