Събор на Спасовден в село Горно Хърсово

Жителите и гостите на благоевградското село Горно Хърсово отбелязаха храмовия празник на черквата „Възнесение Господне“, която има своята 100-годишна история. Празникът, известен още като Спасовден, носи надеждата, че Христос е Спасителя, който идва, за да спаси човечеството.

Десетки вярващи се събраха в черквата „Възнесение Господне“, където новият духовен водач на селото отец Петър Стефанов отслужи тържествен водосвет. „Посланието на празника е, че ние никога няма да бъдем изоставени в нашите молитви от Бог, но трябва да се потопим във вярата“ – каза в интервю за Радио Благоевград отец Петър.

Ева Христова от черковното настоятелство при храма пожела на младите хора от Горно Хърсово да продължат историята на селото, да запазят традициите и родовата памет.

23-годишната Теодора Петкова, облечена в носия, се завърна специално за празника от Лондон, където учи, за да бъде част от Спасовден. „Обичам селото, защото тук е преминало детството ми, обичам България и навсякъде разказвам за нашите уникални традиции, за предимствата на страната ни, с която много се гордея. Човек се чувства най-добре у дома, сред семейството и хората, които обича“ – каза развълнувана Теодора.

Девет бяха жертвените животни, дарения от местни жители, а вкусния курбан за здраве приготви Фимка Павлова.

За доброто настроение на съборяните се погрижи оркестър, който изпълни традиционни български хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене