Събор на Спасовден в село Горно Хърсово

Жителите и гостите на благоевградското село Горно Хърсово отбелязаха храмовия празник на черквата „Възнесение Господне“, която има своята 100-годишна история. Празникът, известен още като Спасовден, носи надеждата, че Христос е Спасителя, който идва, за да спаси човечеството.

Десетки вярващи се събраха в черквата „Възнесение Господне“, където новият духовен водач на селото отец Петър Стефанов отслужи тържествен водосвет. „Посланието на празника е, че ние никога няма да бъдем изоставени в нашите молитви от Бог, но трябва да се потопим във вярата“ – каза в интервю за Радио Благоевград отец Петър.

Ева Христова от черковното настоятелство при храма пожела на младите хора от Горно Хърсово да продължат историята на селото, да запазят традициите и родовата памет.

23-годишната Теодора Петкова, облечена в носия, се завърна специално за празника от Лондон, където учи, за да бъде част от Спасовден. „Обичам селото, защото тук е преминало детството ми, обичам България и навсякъде разказвам за нашите уникални традиции, за предимствата на страната ни, с която много се гордея. Човек се чувства най-добре у дома, сред семейството и хората, които обича“ – каза развълнувана Теодора.

Девет бяха жертвените животни, дарения от местни жители, а вкусния курбан за здраве приготви Фимка Павлова.

За доброто настроение на съборяните се погрижи оркестър, който изпълни традиционни български хора.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене