Служителите на НОИ искат 30 млн. лева за по-високи заплати

Служители на Националния осигурителен институт в Кюстендил излязоха на предупредителен протест. Акцията се организира от синдикалните структури. Работещите в института настояват за увеличение на средствата за заплати с не по-малко от 30%. Настоява се и за конкретен механизъм за увеличението на възнагражденията на всички служители в системата. Протестиращите поискаха увеличението да бъде със задна дата – от 1 януари тази година.

За да бъдат удовлетворени исканията на работещите, е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 30 милиона лева, но към момента в проектозакона при разходите за персонал на НОИ не са предвидени увеличения.

„Много сме натоварени. Допълнителните ни задачи са много. Законодателството се променя и ние трябва да реагираме адекватно. При нас вече има прецедент, имаме напуснали служители. Една брутна заплата на експерт варира от 1 200 до 1 300 лева, чистото възнаграждение е около 1 000 лева, което е малко над минималната заплата“, обясни Силвия Стоичкова, председател на синдикалната организация на КНСБ.

По думите й има план, ако не се изпълнят изискванията, ще се пристъпи към ефективни стачни действия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене