Нинова захапа ротационната коалиция на едноръките джентълмени и отправи тежки обвинения към Борисов

Лидерът на БСП посочи, че ако такъв кабинет остане – ПП и ГЕРБ, от партията ѝ ще останат опозиция

Нямаше какво да питаме членовете на партията, затова не сме направили допитване дали ще подкрепят кабинет на ГЕРБ. В резултат на тези разговори не се разбра какво правителство се предлага. Тези разговори бяха използвани за да се притискат ПП-ДБ, че има и друг вариант. Това заяви Корнелия Нинова по повод обсъжданата с кандидата на ГЕРБ Мария Габриел политика и евентуална подкрепа от БСП.

Ние имаме решение – 98 против да подкрепяме такова правителство, а двама въздържали се“, уточни Нинова.

„Много преди Гешев да излезе с тази пресконференция ние излязохме с друга конструкция, която смятаме, че щеше да бъде по-устойчива. Ясни 5-6 приоритети, експертно правителство, надпартиен премиер. ГЕРБ и ПП започнаха с обратния ред – първо си сложиха партийния лидер“, каза още лидерката на БСП.

По думите ѝ от БСП винаги са искали оставката на Гешев, но „тази нова ротационна коалиция на едноръките джентълмени – помните щяха да си режат ръцете, ще доведе до хаос. Едните искат главният прокурор да е разследван от следовател, другите – от съдия.

Преди дни Радомир Чолаков (ГЕРБ) призова от трибуната на Народното събрание, депутатите да подкрепим законите за съдебната реформа, въпреки че заяви, че са противоконституционни и Конституционният съд ще ги отмени. Това ли е смислената съдебна реформа?! А какво ще стане с правосъдната система – хаос след хаос.“, коментира тя.

По отношение на втория мандат, Нинова заяви, че ПП-ДБ не са проявили желание за разговор с БСП.

„Това е най-голямото предателство. Преди 2 г. и половина президентът Радев вдигна юмрука и каза „Мутри вън“, създаде ПП и ги хвърли срещу ГЕРБ. А сега какво става? Това е коалиция, която да спаси Борисов от търсене на отговорност. Вижте първите заявки – няма да дадем имунитет на депутат, значи те ще си пазят гърба, второ – ще сменим регулаторните органи и ще вземем службите от президента. Накрая и двете страни ще си съберат документите“, коментира Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че ако такъв кабинет остане – ПП и ГЕРБ, от партията ѝ ще останат опозиция. Тя уточни, че не би дала член на БСП да участва в подобно правителство.

„БСП е единствената партия, на която ГЕРБ са предлагали власт, а ние сме отказвали по принципни съображения. Борисов размаха няколко бухалки срещу БСП- създаде вътрешна коалиция, имаше няколко преврата, спря ни субсидията, нямахме пари да си платим заплатите на служителите. Но къде са днес АБВ, патриотите… който се е прегърнал с Борисов, е изчезнал“, каза още Нинова.

ПП пометоха цялата енергия от промяната. Сега какво стана – „Прекратяваме промяната“ или „ГЕРБ продължава“? Можеш да имаш председател на парламента на ротация, може да имаш и премиер на ротация, не може да имаш морал на ротация, категорична бе лидерката на БСП.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене