Кметът Иван Кадев: Банско е не само зимна столица, а целогодишен международен курорт

– Г-н Кадев, в края на първия мандат сте. Какво е да си кмет на зимната столица на Балканите? 

– Банско е не само зимна столица, а целогодишен международен курорт. Една

уникална смес от традиции и модерност,

от здрави и дълбоки корени и космополитност, от тежестта ни на място и амбиции с далечен хоризонт, от ревниво пазен диалект и многоезична реч. Бих могъл още много да изброявам, но дори това е достатъчно да очертае колко предизвикателно и отговорно е да си кмет именно на община Банско. Ние в местната власт работим според възможностите, които позволяват правомощията ни. А те са в пъти по-малко от задълженията. Местната власт трябва да получи много по-големи законови права и свобода на действие.

– Мандатът ви започна с ковид криза, завършва с политическа, а и войната в Украйна. Как се отрази това на общината? 

– Това са събития, всяко от които е изпитание в личен, обществен и управленски аспект. Те промениха както дневния ни ред, така и управленската програма. В началото на 2020 г. с налагането на карантина, без да има никакви обективни данни за епидемична обстановка, град Банско бе поставен в безпрецедентна ситуация. Не искам да се връщам дори в спомените си за това, но не бива да се забравя как успяхме да осигурим за няколко часа напускането на града на хиляди туристи, повечето от които чужденци без осигурени полети, как организирахме подслон и изхранването на останалите. И най-важното -успяхме да се погрижим за съгражданите си така, че

нито един човек не остана без храна, лекарства и медицинска помощ,

не остана самотен и изолиран. Духът на Банско показа своето надмощие, а кризисният щаб създаде ноу-хау за действие. Общината понесе удар от драстичното намаление на приходите в туризма и заради отстъпките, които направихме за намаляване на тежестта върху гражданите и бизнеса. Последвалата вълна от украинци, потърсили временна закрила в Банско, ни натовари с допълнителни проблеми, за решаването на които нямахме ресурс и капацитет, но и с това успяхме да се справим.

Бизнесът създаде безопасни условия в цялата туристическа инфраструктура, организирахме много и разнообразни събития извън зимния сезон, насочихме се към пазарите от съседните страни и най-вече към българските туристи. Доколкото беше възможно, преориентирахме общинската инвестиционна политика и работим по европейски проекти така, че да запазим работните места и да обгрижим хората в затруднено и неравностойно положение.

А актуалната политическа обстановка и липсата на държавен бюджет ни изправят пред трудности, от които страдат всички общини – ограничените субсидии, забавянето на европейските програми и т.н.

– Какви важни проблеми успяхте да решите? 

– Като община, развиваща основно туризма, се ориентирахме към изпълнението на проекти за подобряване на инфраструктурата чрез изграждане на нова и подобряване на съществуващата улична мрежа в Банско, Добринище и селата от Местенски район. Изцяло обновени бяха основни улици като “Найден Геров” и “Явор”, които образуват южната обходна дъга с

лесен достъп до ски зоната,

изцяло беше подменена инфраструктурата на ул. “Т. Каблешков” и на част от ул. “Пирин”, на картата се появи съвсем нова улица – “Гранит”. В Добринище основно бяха ремонтирани улиците “Паисий” и “Ал. Стамболийски”. Много улици в двата града и селата бяха рехабилитирани.

Извършено бе благоустройство на промишлените зони Забиница, Рупчовец и Мешинка, създадени бяха нови паркинги и паркоместа, беше укрепено дъното на река Глазне, която в определени периоди на годината застрашава града от наводнение. Санирахме обществени сгради и сградата на поликлиниката в Банско, ремонтирахме спортни и детски площадки, изградихме нови. Монтирахме фотоволтаична инсталация на покрива на общинската администрация.

– Успя ли туристическият бранш да се възстанови след пандемията?

– Туристическият бранш плати висока цена, но с много труд и усилия си връща позициите. В периода на ограничения някои предпочетоха да затворят обектите си, а други продължиха работа почти без печалба, но запазиха персонала си. В този бранш квалифицираната работна ръка е най-големият дефицит. Нивата на заетост отпреди пандемията са постигнати. Туристическият бизнес обаче не може да се похвали с печалби заради ръста на цените на енергоносителите и общата инфлация.

 – Как общината си сътрудничи и подпомага туристическия бизнес? 

– Туризмът диктува в голяма степен общинската политика както по отношение на инфраструктурата, местните данъци и такси, поддържането на чистотата и озеленяването, така и чрез насищане на културния и спортния календар със стойностни събития през цялата година и най-вече от май до ноември. С културна и спортна програма на такова ниво и с такова разнообразие, каквото поддържаме тук, не могат да се похвалят дори големи областни центрове. Банско наистина се утвърди като целогодишен курорт, в който има за всекиго по много. Така и го представяме на туристическите борси по света и щандовете ни се радват на голям интерес. Съюзът на туристическия бизнес изготви Стратегия за развитието на туризма и резултатът е чудесен. Сътрудничеството ни е непрекъснато и много добро. Няма как да бъде другояче, защото в Банско

всяко семейство е свързано с туризма

по един или друг начин, всички сме зависими от неговите резултати и затова сме ангажирани с решаването на проблемите.

– За какво не ви достигнаха 4 години?

– Четири години са и много, и малко време, особено когато това е първи мандат. Изпълняваме проект за рехабилитация на пътя от Банско до хижа “Вихрен”, който е особено важен предвид спънките пред изграждането на втора кабинкова линия. В ход са проекти с читалище “Н. Вапцаров 1894 г.” и с музейния комплекс за закупуване на подвижна сцена и за създаване на музей на планината, започваме ремонта на здравната служба в гр. Добринище.

Проблем е липсата на одобрен Подробен устройствен план на селищните образувания в курортната зона, което препятства и изграждането на инфраструктура в тях. Правим усилия да го решим, както и да довършим довеждащия водопровод от местността Караманица до Банско. Възнамеряваме да изградим стени на р. Глазне до водослива на реките Бъндеришка и Демянишка. Предстои да бъде подменено уличното осветление с енергоспестяващо. Очакваме одобрение на проекти за рехабилитация на улици в Банско, специално за “Захари Стоянов” и “Солун”, и в Добринище.

Има проекти за фотоволтаични системи на училищата и социалните заведения. Предстои цялостен ремонт на общежитието на Професионалната летсотехническа гимназия, изграждането на спортен комплекс на терена на бившата казарма и на нови промишлени зони. Не се отказваме и правим проучвания за реализирането на

една отдавнашна идея – да имаме собствено летище

Ще продължим да изпълваме със съдържание и да надграждаме културния живот в общината. Имаме планове за оптимизиране на специалностите в общинските гимназии и създаване на център за практически занимания на няколко висши учебни заведения.

Това са част от намеренията и се надявам да ги изпълним. Разбира се, с доверието и подкрепата на всички жители на общината. Защото Банско е нашата кауза!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене