Хераклея Синтика вече е туристическата атракция на Югозападна България

Античният град Хераклея Синтика е на път да се превърне не само в най-голямата туристическа атракция, но и в уникален образователен център в Югозапада.

След години на успешни археологически разкопки, подпомагани активно от община Петрич, екипът успя да разкрие голяма част от древен град на траки, елини, римляни и др., просъществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. Той вече е обявен за паметник на културата с национално значение.

Античният град е най-посещаваната историческа забележителност в последните години в Югозападна България. При продължилите 15 г. археологически проучвания на терена в местността Рупите край храма на Ванга са открити интересни артефакти, много информация и история за селището. То е населявано най-напред от тракийското племе синти, дало името на града, а по-късно, когато македонският владетел Филип II превзел Синтика, добавил към него Хераклея – на името на античния герой Херакъл, който се смята за родоначалник на древните македони. Голяма част от намерените артефакти са експонирани в новия дом на Историческия музей в градския парк на Петрич.

За да превърне древния град в още по-атрактивно място за културно-исторически туризъм, община Петрич разработи цялостна концепция за развитието му и изготви и

спечели атрактивен проект за реставрация, консервация, опазване,

популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащи некрополи по Оперативна програма “Региони в растеж”. Той е финансиран с подкрепата от МРРБ и Фонда за устойчиви градове (ФУГ). Общата стойност на проекта след одобрена индексация възлиза на 10 219 233 лв. От тях 5 640 819 лв. са осигурена безвъзмездна финансова помощ от МРРБ, а 4 578 414 лв. са дългосрочен нисколихвен заем, който община Петрич поема да изплаща в следващите 20 години чрез генериране на приходи от обекта.

Проектът предвижда развитие на обекта в две зони – Зона за културно-историческо наследство и Зона за социализация на археологическия обект.

Зоната за социализация е разположена на около 500 м североизточно от разкопките в посока към храма на Ванга в местността Рупите. Наличието на множество разкопки, които в следващите години ще бъдат разкрити, е причина зоната за социализация да бъде изнесена. Също така това ще позволи на туристите да оценят и да се насладят и на природното богатство – възвишението Кожух, минералните извори в местността Рупите, долините на реките Струма и Струмешница и изключително богатото биоразнообразие на района.

В Зона 1 ще бъде изграден паркинг и билетен център. Ще се направи консервация и реставрация на над 6000 кв. м от разкритите археологически структури. Предвидените дейности ще бъдат с минимална намеса в автентичните структури, така че да се запази историческата достоверност и да се спазват всички установени в световната практика принципи на реставрацията.

Заложени за консервация са

жилищният квартал, крепостната стена, гражданската базилика,

част от форума на сграда, верижни помещения северно от него, занаятчийския квартал и част от античната канализация. Всички заложени дейности са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство и се изпълняват с изключителна прецизност от доказани и утвърдени имена.

Дейностите по консервация и реставрация вече стартираха през ноември 2022 г.

В Зона 2, която е с площ около 31 дка, се предвижда изпълнението на туристически център с изложбена зала, зала за конференции, места за настаняване – 8 бунгала, място за храна и напитки, лагер за 40 деца. Ще има още

модерен спа център с минералната вода от Рупите

– възстановка на римските традиции в използването на водата, паркинг за коли, автобуси и къмпинг за каравани, открити зелени площи със свободен достъп за пикник, почивка и рекреация.

“Дейностите по социализация все още се съгласуват в РИОСВ заради наложените изисквания да се провеждат процедури по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост (ОС). Извън обхвата на проекта общината финансира изграждането на трафопост за нуждите на двете зони със собствени средства. Проектът е изработен и е даден за съгласуване на НИНКН и РИОСВ. С капиталови разходи също се финансира и изграждането на довеждащ водопровод за питейна вода и минерална вода. Проектът е изработен и е даден за съгласуване с РИОСВ и НИНКН”, разказа Катя Стоянова от община Петрич, която е в екипа по реализация на проекта.

Към момента се провежда процедура по ОВОС и Оценка за съвместимост на инвестиционното предложение. Тя включва зоната за социализация, свързващия павиран път между храма на Ванга и Хераклея (1000 м), трафопоста и довеждащия водопровод. По настояване на еколозите в ОВОС и ОС ще се забрани преминаването на автомобили в участъка между двете зони.

Общината има идея

там да се провеждат и Хераклейски празници на изкуствата,

фестивали за класическа, джаз и фолклорна музика, празници на виното, детски фестивал на хераклейските занаяти с производство на маски, монети, керамика.

В лагерната зона децата ще имат възможност за няколкодневен престой с организирани занимания, изнесени открити уроци и демонстрационни практики. Така Хераклея Синтика ще се превърне не само в най-добре развит археологически обект, но и в образователен център за деца и младежи. Чрез съпреживяване децата ще опознават и обикват природното и културното наследство на страната ни.

Преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и заместникът му Николай Шушков посетиха античния град Хераклея Синтика, където кметът на Петрич Димитър Бръчков ги запозна с възстановителните работи на обекта. Министър Шишков обсъди с него с и директора на Историческия музей в града Методи Бисерков наболели проблеми при изпълнението на проекта, свързани с различни процедури, както и необходимостта от допълнително отчуждаване на терени за развитието на целия археологически комплекс и културния туризъм в региона.

Според данните на общината над 70 000 туристи годишно посещават древния център. Очакванията са след изпълнението на проекта Хераклея Синтика да бъде посещаван от над 150 000 туристи годишно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене