Кметът Илко Стоянов: Хората в Благоевград повярваха, че може да се върнем на картата на водещите градове

 

– Г-н Стоянов, може ли накратко да оцените този половин мандат, в който управлявате? Следваха криза след криза. Как всичко това се отрази на работата на общината?

– Освен “Право” съм завършил магистратура “Управление при кризи и конфликти”. Така че мога да определя моя мандат точно като управление по време на кризи. С поемането на поста бях изправен пред поредица от предизвикателства, свързани с ковид пандемията, последвана от световна рецесия, военна, политическа и икономическа криза. Затова още в началото си поставих много ясна цел – да запазя община Благоевград стабилна. Същевременно работех и стратегически, за да може, когато излезем от кризата, да сме готови да тръгнем решително напред. Смятам, че постигнах двете основни цели – успях да задържа кораба стабилен в едно бурно море, като същевременно извървяхме пътя за стратегическо развитие на Благоевград, което стъпва не просто на проекти, а на проекти със съдържание, които ще дадат основата за развитието на общината за много години напред.

Най-важната ми цел беше да променя мисленето. Жителите на общината да повярват, че Благоевград има огромни предимства и природни дадености. Хората да повярват, че е възможно след толкова години изоставане отново да се върнем в десетката на лидиращите градове в България. Да разберат, че кметът не е човек със свръхвласт, а е човек като тях, който е на определена работа. Всички живеем в едно общество и всички зависим един от друг, защото смисълът на една община са хората. Ако съм успял с тази цел, то процесът за развитието на Благоевград ще стане необратим след още 4 години.

– За тези две години кои от вашите идеи успяхте да реализирате? 

 По време на моята предизборна кампания и при встъпването ми в длъжност имах възможност да представя приоритетите си за развитието на Благоевград. Винаги съм бил честен със своите избиратели и неведнъж съм подчертавал, че за осъществяването на идеите ми, касаещи бъдещето на областния център за 50 години напред, е необходим 7-8-годишен програмен период. Обещах да бъда почтен, да бъда близо до хората, като същевременно осъществявам политиката си с твърда ръка. Няма как да е иначе, когато разсичаш обръчи от зависимости, които са се насложили в годините. Това, което ми дава спокойствие и увереност, е, че именно това са правилните действия, за да може общината да получи шанса за развитие, който ѝ се полага.

На път сме да решим един от най-болезнените проблеми, а именно изграждането на индустриален парк. Цел, която в условията на криза е пред финализиране, тъй като сме съвсем близо до кандидатстване за финансиране. С изграждането на този стратегически обект край АМ “Струма” в района на с. Зелен дол Благоевград ще се превърне в потенциален център за привличане на инвеститори.

Като бонус дойде и възможността да развиваме високотехнологичен индустриален парк на терена на бившите казарми. Той ще се превърне в притегателен център за IT сектора. Това от своя страна означава, че Благоевград ще бъде дом на млади хора с доста добри финансови възможности, които ще имат реални условия да живеят и да се развиват тук за постоянно.

Идеята да изградим зелена високотехнологична зона

в района на бившите казарми, която да обединява IT компании, ще даде нов икономически тласък на града ни. Благоевград има всички основания да се превърне в град на бъдещето и смятам, че вече сме поели по пътя към осъществяването на тази цел.

– Какви важни проекти са останали недовършени?

– Проектите не са недовършени, а са в процес на развитие, аз поставих едно ново начало, което бе и слоганът на моята предизборна кампания. Семената вече са посети. Наесен зависи от хората дали ще имам възможността да покажа реализацията на тези проекти и заедно да видим плодовете на тези семена.

– Край Благоевград има прекрасни места за отдих и туризъм. Кога тези ресурси ще бъдат използвани пълноценно?  

– С минералната вода, която е и емблема за града, с университетите, спортния туризъм Благоевград може да стане уникална и разпознаваема дестинация за бизнес и отдих.

За краткия мандат от 2 г. показахме, че имаме твърда воля и намерихме начин как минералната вода може да се ползва разумно от всички, да има ред при разпределянето на това природно богатство, което с изграждането на аквапарка да превърне града в модерна спа дестинация. За съжаление, се намериха хора, които да попречат на този етап да осъществим намерението, но зная, че рано или късно то ще бъде факт заради хората на Благоевград. Защото Благоевград е на хората!

Развитието на парк “Бачиново”, облагородяването и реконструкцията на парк “Ловния дом” и всички инфраструктурни проекти имат социален характер. Целта ни е да създадем по-добри условия за живот, по-зелен град, в който да растат и да се развиват нашите деца. Убеден съм, че благоевградчани вече виждат контурите на идеите ми и вярват, че са реално изпълними.

– Как общината може да помогне за привличане на външни инвеститори?

– Най-добре платените работни места са именно в новите сектори, дигитализацията ще доведе до икономически подем. Компании в IT сферата, както ги наричаме, търсят спокойни, красиви и сигурни места за реализация и развитие. Моята задача като кмет е да направя града ни конкурентен и по естествен начин да привличаме специалисти, защото геостратегическото ни положение е уникално и трябва да се възползваме от тази даденост.

Както вече казах, имаме локализирана Индустриална зона, която ще се превърне в приоритетна за бизнеса. Производствените сектори ще имат своето място, откъдето ще тръгва реализацията на техните крайни продукти. За пример ще дам фирми от типа на “Оттобок”, които дават нов икономически тласък за града ни. Това е първата стъпка, но най-важното е, че

градът се разширява и разраства,

а пулсът на младите хора ни дава мотивация да надграждаме започнатото.

Работя активно с бизнеса. Сега кметът намира инвеститори. Аз съм човекът, който търси партньори и се свързва с тях. Успявам да подобря имиджа на общината, да покажа, че сме институция, с която може да се работи ползотворно и добронамерено. Интересът на предприемачите от страната и чужбина към града ни е реален, особено предвид релокацията на бизнеса, която наблюдаваме в световен мащаб. Имам обаждания от цяла Европа. Кметът трябва да бъде гостоприемен домакин, създаващ за партньорите си всички необходими условия за бизнес. И не говорим само за нормативна база, а и за цялостно отношение. Компаниите, които искат нашето сътрудничество, трябва да имат усещането, да знаят, че са част от нашия общ дом. В тази посока още в началото на мандата проведох редица срещи с посланици. Разговорите ни бяха изцяло насочени към чуждестранните инвеститори. Целта бе чрез тях от всяка точка на света да разберат, че Благоевград е място, където могат да се реализират спокойно бизнеспроекти.

– Защо не започна реализация на проекта ви за парк “Бачиново”?

– Защото настъпих три основни частни интереса. От една страна, беше желанието на определени хора да застроят парк “Бачиново”, да разрушат аквапарка и на негово място да издигнат поредните кооперации, да сложат ръка върху минералната вода. Всеки нормален човек, чиято цел е градът и общината да се развиват, би искал да се реализира проект като Scapto Therme AquaPark Bachinovo, който предвижда реконструкция на парка, ремонт на съществуващия покрит басейн и аквапарк. Това ще превърне района в модерен термален център с достъпна минерална вода.

Защо да не вземем пример от Сапарева баня и с. Баня?! Благоевград разполага с база. Остава само да намерим начин да презентираме своите дадености, в това число и минералната вода. Ние се гордеем с минералните си извори, които са вплетени и в самия герб на града. Същевременно никой не ни разпознава в тази светлина, защото туристите и гостите не знаят, че разполагаме с този ценен природен ресурс.

Община Благоевград може да бъде добър стопанин и е длъжна да съхрани това природно богатство. Всички минерални извори са били стопанисвани от държавата още от римско и османско време. Управляващите трябва да гарантират на жителите достъпност до тази среда. Моята борба в тази посока беше срещу частни интереси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене