Едночасова предупредителна стачка ще проведат служители от НОИ на 25 май

Едночасова предупредителна стачка ще проведат служители от Националния осигурителен институт (НОИ) на 25 май, съобщиха от пресцентъра на КТ „Подкрепа“. Очаква се в демонстрацията, която ще се състои между 10:00 и 11:00 часа, да се включат над 2200 работници от цялата страна.

Исканията на работещите са три – увеличение на средствата за работни заплати в системата на НОИ с не по-малко от 30%; увеличените средства да се разходват за нарастване на основните заплати на всички работници и служители на НОИ по съгласуван и одобрен от синдикалните организации на работниците и служителите в НОИ механизъм; увеличението на основните заплати да влезе в сила със задна дата от 1 януари 2023 г.

По изчисления на КТ „Подкрепа“ е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 30 милиона лева, което е около 0,14% от бюджета на НОИ.

От синдиката отбелязват, че в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. разходите за персонал на НОИ изобщо не са променени.

„Това няма да даде възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите. Очевидно управляващи и политици от всички цветове не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там“, коментират от КТ „Подкрепа“.

“Служителите на НОИ са професионалисти, които не могат да бъдат лесно заменени, защото притежават изключително специфични знания за пенсионната система и следва да получат подобаващо възнаграждение за отговорностите, които носят. Работещите в НОИ ще отстояват исканията си докрай и в случай, че не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия”, допълват от синдиката.

На 28 април служебното правителство внесе в парламента проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г., както и тези за ДОО и Националната здравноосигурителна каса.

На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене