Село Делчево почете светци на връх високо в Пирин планина

Десетки жители и гости на гоцеделчевското село Делчево почетоха днес свети свети Константин и Елена високо в Пирин планина. Рано сутринта те вървяха повече от час, за да стигнат до параклиса „Свети Константин”, който е изграден на връх Костадин. Хората запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие. Свещеник отслужи света литургия в храма, след което освети курбана, който обаче се раздаде на миряните пред църквата в селото.

„Дарители дадоха 5-6 агнета за курбана. Все повече наши и чужди туристи посещават нашия параклис. Той вече е напълно изографисан от наш съселянин, който има клиника в Германия. Преди години го построихме с доброволен труд и с наши спестявания. От храма се вижда от цялата долина и град Гоце Делчев”, заяви кметският наместник Иван Панайотов.

Местните разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят храм там, който вече е туристическа атракция.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене