Първи подробности колко и кои ще са министрите в кабинета „Габриел“

ДПС ще получи от 3 до 5 министерства, „Има такъв народ“ две, а останалите ще са на ГЕРБ, заяви Делян Добрев

„Аз никога не съм говорил с главния прокурор Иван Гешев, дори му нямам телефона. Разговорът, доколкото разбирам между Десислава Атанасова и главния прокурор е служебен, нищо особено нямаше в него“, това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

„Единствено чух спекулацията за къщата в Барселона. Убеден съм, че Борисов няма нищо общо. Несериозно е, че цяла седмица се занимаваме с недомлъвки“, заяви Добрев в сутрешния блок на bTV.

„Симбиоза между ГЕРБ-СДС, ДПС и прокуратурата не съществува. Не може някой в определен момент да реши, че ще вади някоя партия, не вярвам че ще се потвърдят слуховете, че ще се разхвърлят папки“, допълни той.

Относно слуховете около къщата на лидера на ГЕРБ-СДС- Бойко Борисов в Барселона Добрев каза: „Няма документи, които свързват Борисов с къщата в Барселона. Тя е собственост на някой си Йордан Христов, който няма обща с него.

Защо българската прокуратура не повдигна обвинение за нея? Струва ми се, че всичко това е шега на фона на всичко случващо се“.

Той обобщи, че броят на министрите в кабинета „Габриел“ ще се разпредели пропорционално на броя депутати между обявилите подкрепа за кабинет на ГЕРБ, като ДПС получи от 3 до 5 министерства, а „Има такъв народ“ (ИТН) две.

Не мога да кажа кои ще са министрите в правителството на Мария Габриел, но мога да ви кажа кои няма да са министрите и какъв ще е техният профил. Кабинетът, който ще предложим ще бъде с експертен профил. Аз няма да участвам в него, ще опитаме да го направим, така че да получи широка подкрепа, не само от ИТН и ДПС.

Експертите в него няма да бъдат ярки политически фигури, а ще са от други политически партии, които ни подкрепят. Има силни експерти във всяка една сфера“, обясни Делян Добрев.

Според него липсващи гласове биха могли да дойдат от депутати от „Демократична България“ (ДБ), част от новата коалиция, като уточни, че те искат конституционна реформа, а такава може да се случи бързо, само ако има парламент.

Ще има ли правителство на Габриел с подкрепата на някои депутати от ПП-ДБ

„ДБ искат конституционна реформа, а за тази цел тя трябва да се състави в рамките на три месеца. Това не може да се случи, ако нямаме редовен кабинет.

В противен случай кабинета подава оставка. Ако няма редовно правителство, няма как да имаме конституционна реформа“, обясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

„Три месеца е много време. Съмнявам се, че президента Радев ще разтегля времето за мандатите. Ако няма правителство, няма да има и бюджет.

Дефицита от 6.5% ще скочи на 10 % и ще се превърнем в рекордьори по дефицит. Парламента може да удължи бюджета за миналата година, докато бъде съставено правителство. Ако ПП-ДБ искат конституционна реформа, ще трябва да приемат кабинет с мандат на Мария Габриел“, завърши Делян Добрев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене