Албина Анева-Томова: Нуждаем се от напредък повече от всякога! “Изправи се БГ! Ние идваме!” започна промяната и се бори за нея!

Познавам проблемите на хората и мога да съм полезна за решаването им, коалицията ни има 31 антикризисни мерки

Албина Анева-Томова е водач на листата на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!” в 01 МИР-Благоевград. Тя е адвокат със солидна практика, завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, има кантори в Благоевград и Петрич. Член на Адвокатската колегия в областния център на Пиринско. Носител е на Националната награда за правосъдие през 2018 година в категория „Дело на годината“. Има магистърска степен по Стопанско управление от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Пет мандата е общински съветник в ОбС-Благоевград. Всичко това й дава възможност да е близо до хората и до проблемите на обществото. Като активен гражданин и юрист Албина Анева често води битки за по-доброто бъдеще на съгражданите си и отстоява техните граждански права. Омъжена, с една дъщеря.

Г-жо Анева, в навечерието сме на нови парламентарни избори. На миналите избори Мая Манолова поведе листата на „Изправи се БГ! Ние идваме”. Сега обаче вие сте водач, което е признание за вас като личност, професионалист и човек, който отстоява гражданските права. Лесно ли приехте това предизвикателство и отговорност?

Аз съм родена и израснала в Благоевград, професията ми ме среща ежедневно с жители на областта, пет мандата съм общински съветник, който много добре познава проблемите на гражданите на общината, а оттам – и на региона. Наясно съм с горещите въпроси на жителите в областта, които не са по-различни от тези в цялата страна. На дневен ред стоят актуални проблеми – ковид кризата в страната, справяне с инфлацията и високите цени на стоки и услуги, безработицата, стабилизиране на енергийния сектор, корупцията, не на последно място – съдебната реформа. Имам достатъчен професионален и житейски опит, за да се заема с търсенето на решения по тези толкова важни за цялото ни общество въпроси. Доказала съм неведнъж, че мога да се боря и да печеля обществени каузи. Осъзнавам колко отговорно е да си водач на листа и че няма място за грешки. В листата ни има много достойни, почтени и млади хора, заедно всички ние можем да бъдем полезни на нашите сънародници. Втората в листата е младата, но доказана адвокатка от Банско – Надя Самарджиева, в листата е и още един млад и надежден юрист – Емил Дерменджиев, силното ни лекарско представителство е в лицето на известния хирург д-р Петър Гайдарски, д-р Мария Радойкова и д-р Вангел Арабаджиев. В листата е и младата, но утвърдена застрахователна брокерка от гр. Сандански-Мария Василева, бизнесменът от Гоце Делчев – Георги Япов, както и ай ти специалистите, между които областният ни координатор Кирил Атанасов и Николай Шарков. В листата на коалицията има и хора с доказан управленски опит, които и заради принципните им решения и позиции, са били принудени да напуснат постовете си – бившият областен управител и зам.-кмет на Благоевград – Валери Смиленов, бившият зам.-кмет на Разлог – Васил Астинов. Цялата ни листа застава с имената и лицата си и отстоява принципите на коалицията, че промяната трябва да продължи!

Този път „Изправи се БГ! Ние идваме” е с номер 31 в интегралната бюлетина. Точно толкова са и вашите антикризисни мерки. Кои са най-важните според вас, с които веднага трябва да се заеме следващото редовно правителство?

Първо, аз нямам никакво съмнение, че нашата коалиция ще е част от следващото управление на страната и думата ни ще се чува от всички останали наши партньори. Нашите мерки са конкретни и най-важното е, че те ще подпомогнат дребния и средния бизнес и обикновените хора и домакинства. Ще настояваме за намаляване на ДДС на сметките за ток до 5% за периода на извънредната енергийна криза, но не по-малко от 4 месеца. От същестено значение е държавата да направи така, че нейната помощ да се усети реално от бизнеса и домакинствата. Това може да стане с възможност за отложено плащане на сметките за ток и да не се спира ползването на електричество при неплатени сметки. Смятаме, че тази мярка трябва да действа поне 6 месеца.
Коалицията ни е за компенсация на бизнеса, топлофикациите и домакинствата. Затова е добре държавата да поеме разликата между утвърдената цена на газа и месечната цена, която КЕВР ще определя от 1 ноември до 30 април 2022 година. Сумата да се осигури от БЕХ под формата на кредит на „Булгаргаз”, считано от 1 ноември 2021 година, докато се получи нотификация за държавната помощ от Европейската комисия.
Ще настояваме за мораториум върху повишаването цената на водата за времето на отоплителния сезон. Категорични сме, че е нужно да има така наречените „водни помощи” за най-бедните хора. Ние сме за спирането на износа на ток заради енергийната криза, за представяне на съвместен план за действие на правителството и КЕВР, както и за смяната на целия състав на КЕВР. Много важно е да се приеме от Народното събрание Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2050 година.
Битката обаче срещу корупционните практики не е приключила – Комисията по ревизията трябва да продължи дейността си и правосъдните органи да разследват всички съмнителни сделки и поръчки.

Коалицията ви има и много сериозни социални мерки. Кои са те?

Считаме, че е задължително да се запазят добавките от 120 лева за пенсионерите и в бюджета за 2022 година, както и да се преизчислят всички пенсии спрямо осигурителния доход от 2020 година. Наш приоритет е подкрепата за младите семейства – да се дава помощ за първо, второ и трето дете, съответно по 2000, 3000 и 4000 лева. Имаме предложение държавата да дава по 10 000 лева за семействата с второ и трето дете, ако родителите са работили и са се осигурявали в последните две години. Това е въпрос, който от години чака своето решение, длъжници сме на младите семейства и това е начин да се справим с демографската криза. Затова считам, че е нужно да се увеличат и детските надбавки до 15% от минималната работна заплата, считано от 1 януари 2022 г.

А как ще се помогне на хората в ковид пандемията?
Помислили сме и за това. Направили сме разчети и сме наясно, че държавата може да се справи. Ние водим последователна политика в тази посока и сега отново не отстъпваме от нашата позиция. И няма да отстъпим от искането си за намаляване на ДДС на лекарствата до 5% за цялата следваща година. Ще настояваме държавата да поеме финансирането на ПСР-тестовете и на лекарствата на ковид болните. Ще искаме да се издава незабавано ковид сертификат на преболедувалите, а държавата да поеме здравните осигуровки на неосигурените лица. Необходимо е да се обособят ковид лечебни заведения във връзка с ниския процент ваксинирани граждани и следващи вълни на пандемията, както и да се въведе клинична пътека за лечение на пост ковид състояния и заболявания.
Почти сигурно ще сте част от следващия парламент. Какви ще са вашите конкретни ангажименти?

Ако получа доверието на избирателите и стана народен представител, аз ще се боря срещу монополите, които тормозят обществото ни. Това е проблем, който също чака години наред своето решение. Ние от Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!” ще направим всичко възможно, за да поставим монополите на мястото им. При десетките ми срещи в Благоевградска област и разговорите с хора от различни браншове неминуемо те поставят точно този въпрос – за натиска от страна на монополните дружества. Според мен може да се преизчисли цената на водата, защото навсякъде в региона хората се оплакват от скъпата услуга, а насреща няма никакви инвестиции и подобряване на качеството на питейната вода.
Друг проблем, за който алармират хората е, че европейските субсидии не стигат до по-малките земеделски производители, както и до собствениците на малък и среден бизнес. Това трябва да се промени със законодателни инициативи и по-строг контрол, за да няма злоупотреби и от тези средства да се облагодетелстват само крупни земеделци.
Премахване на зависимостта на тютюнопроизводителите от фирмите изкупвачи също ще бъде мой приоритет в работата ми. Това, което ще направим в унисон с европейското законодателство, са промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. По този начин ще се даде възможност на тютюнопроизводителите в определен процент да продават самостоятелно своята продукция под формата на нарязан тютюн. Много голяма част от населението, подтиквана от бедността, сама си прави цигари и си купува нарязан тютюн. На самите тютюнопроизводители обаче е забранено да го продават в този вид.

За вас като юрист е от огромно значение и съдебната реформа. Ще се случи ли най-сетне тя?

Правосъдната реформа е нещо, което ние трябва да направим. Твърде много се говори за тази съдебна реформа, всеки я застъпва в предизборната си кампания, но на практика реално не се осъществява.
Аз съм практикуващ адвокат, имам широк поглед какви са проблемите на съдилищата и категорично твърдя, че с оглед всичко, което се случва в правосъдната система и в системата на държавното обвиннение, мандатът на Иван Гешев трябва да се прекрати предсрочно, но на базата на законовите основания, които са свързани с функционирането и престижа на съдебната система. Законът предвижда как може да стане това, там ясно са разписани изискванията за заемане на тази длъжност.
Считам също така, че специализираният съд и прокуратура трябва да бъдат закрити. Те стоят и зад разрешенията за подслушвания на опозиционните политици, на гражданските активисти, на хората от протеста, включително и на активистите на „Изправи се БГ ! Ние идваме!”. Това е необходима реформа, тъй като правосъдието всъщност е гарант и за добро управление.
Ние сме и за намаляване срока на мандата на главния прокурор, който сега е 7 години, както и по-често той да се отчита в парламента. Само с реална реформа ще успеем да върнем доверието на хората в съдебната система.

Ваша битка е и въвеждането на безплатни детски градини. Ще я продължите ли като депутат?

Тук искам да подчертая, че от 2019 година имам за цел като общински съветник да направя детските градини безплатни. Считам, че това ще бъде безрезервна подкрепа за родителите и ще подпомогне семействата в България. Ще впрегна всичките си усилия, за да направи всичко възможно нашата коалиция за осъществяването на тази идея. За да има равен достъп на децата до детските градини и ясли и да не се заплаща такса.

Коалицията ви официално подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова в президентските избори?

Категорично и безпрекословно, лично и като член на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“, подкрепям кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова! Вдигнатата ръка в юмрук на Президента обедини нацията и показа, че има кой да я поведе по пътя на промяната, срещу корупцията и за по-добро бъдеще!

Какво ще бъде Вашето обръщение към избирателите?

Искам да се обърна към всички избиратели от Нашата област: Вие ни познавате – мен и почти всички от листата на 1 МИР-Благоевград! Знаете, че можем да водим и печелим битки в защита на вашите права и интереси! Ние тръгнахме заедно от протестите и се борим за промяната! Гласувайте за нас, защото ние сме част от вас – жители на област Благоевград, не сме дошли от столицата или други места, за да чертаем розови хоризонти пред вас и да ви обещаваме светло бъдеще! Ние ще бъдем тук и пред вас в защита на вашите права и интереси! Гласувайте с №31 в бюлетината за парламентарни избори, за да продължи промяната!


Предизборна публикация.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене