НЯМА ПРОШКА: До 20 години зад решетките за пиян или дрогиран водач, който убие човек на пътя

От 15 до 20 години затвор грозят шофьорите, които убият човек и са дрогирани или с над 2 промила алкохол в кръвта. За каращите с по-малко промили остава сегашното положение. Освен затвора, е предвидена и конфискация на превозното средство.

Същото наказание грози и водачите, които убият човек, докато шофират с повече от 50 км/ч над ограничението. Това са част от промените в Наказателния кодекс, който депутатите приеха на първо четене със 167 гласа „за“ в пленарна зала днес.

Промените, входирани от БСП, предвиждат конфискуване на автомобила на всеки с наличие на алкохол в кръвта над 1,2 промила или след употреба на наркотици. Ще се конфискува и когато с превозното средство е причинена смърт на едно или повече лица, дори когато колата не е собственост на шофьора.

Като при умишлено причиняване на смъртта ще е задължително, а в случаите на непредпазливост – по преценка на съда. С промените прокуратурата ще има възможност да използва по-широк инструментариум, а съдът ще налага по-ефективни наказания, посочиха от левицата.

Сред предложените от тях промени е и да се постановяват единствено ефективни, не и условни присъди. Депутатите обаче разкритикуваха предложените от БСП поправки.

Петър Кьосев от „Продължаваме промяната“ посочи, че най-разумно е да бъде съставена работна група, в която да могат да бъдат обсъдени всички законопроекти.  „Трябва да се види какво може да се допълни, да се обсъди, какво може да се промени, не може да пишем на крак толкова важни закони“, обърна внимание той.

Председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев също подкрепи идеята, като добави, че след като приемат всички законопроекти, ще е от полза да се състави работна група, в която да бъдат включени всички заинтересовани институции.

Съмнение в така направените предложения в законопроекта на левицата видя и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. „Едва ли вкарването на вашия законопроект е продиктувано от грижа за гражданите. Ще внесем поправки по няколко показателя. Отнемането на частна собственост, не е нещо, което може да получи подкрепа. Това не води до превенция, ще въведем поправки между двете четения в тази посока“, каза той и призова колегите си да се въздържат от популизъм.

„Говорите, че предложенията на БСП били популистки, но те биха били такива, ако са направени с цел да се харесат на гражданите. Не мисля, че с този закон целим това“, отвърна му зам.-председателят на БСП Георги Свиленски.

Настимир Ананиев от „Промяната“ отбеляза, че също не разбира някои от предложените промени. Пример затова е искането на БСП шофьорите да бъдат по-строго наказвани след установяване на над 2 промила алкохол в кръвта. „Не обяснихте защо е 2 промила, в момента в НК наказанието е за 1,2 на хиляда концентрация алкохол в кръвта. Така намалявате кръга на престъплението. Да разбираме, че шофьорите с над 1,4 промила убили човек, не попадат в хипотезата на по-тежко наказание, така ли?“, попита той, цитиран от „24 часа“.

„Избързахте с тези закони“, беше първата оценка, която беше дадена. „Не колеги, фатално закъсняхме“, отвърна лидерът БСП Корнелия Нинова. Фрог нюз

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене